RASER:
Abid Raja på talerstolen under Venstres landsmøte i Sarpsborg lørdag. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
RASER: Abid Raja på talerstolen under Venstres landsmøte i Sarpsborg lørdag. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

Raja raser mot Venstres innvandringspolitikk

- Det blir litt for mye koseprat, tordner Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Koseprat. Det er ordet nyvalgt landsstyremedlem Abid Q. Raja mener best beskriver Venstres innvandrings- og integreringspolitikk.

Nærmest i affekt stemte han imot hele den omfattende politiske uttalelsen på innvandringsfeltet som landsmøtet i Venstre vedtok i Sarpsborg lørdag.

«Visvas» var en irritert Rajas umiddelbare kommentar til pressen. Senere modererte han seg litt, men den profilerte advokaten og samfunnsdebattanten slo flere ganger fast at han ikke angrer på stemmegivningen.

- Alt er ikke visvas. Jeg tok litt i. En del er bra, men det blir litt for mye koseprat for meg. Det er fint å si at innvandring er bra, men så må det komme noen krav også. Det har vi ikke lykkes med i dag, og derfor kan jeg ikke stå bak uttalelsen, sier Raja.

Blir i Venstre

Flere av Rajas forslag til tiltak på integreringsfeltet ble avvist av landsmøtet, og det likte han meget dårlig. Særlig opprørt er han over avvisningen av forslaget om en obligatorisk statsborgerskapstest.

- Hva er meningen med å ville bli statsborger hvis du ikke har noen kunnskaper om landet? spør Raja.

Selv om han gjennom sin stemmegivning på landsmøtet i praksis avviser hele Venstres vedtatte uttalelse om politikken på innvandringsfeltet, vedstår han seg medlemskapet i partiet. Det gjelder også vervet han fikk som landsstyremedlem tidligere på dagen.

- Jeg er irritert og sur, men ikke morderisk, sier Raja. Han avviser at det er aktuelt å bryte med Venstre, men sier han er fristet til å sende forslaget om en statsborgerskapstest over til andre partier.

- Jeg har allerede Jonas Gahr Støre på kontaktlista, sier han.

Skattefordeler

Ifølge Raja er det bare ett virkelig godt og radikalt integreringspolitisk forslag som ble vedtatt av Venstre-landsmøtet.

- Det gjelder skattefordeler for innvandrerkvinner slik at de kommer seg ut i arbeidslivet. Men selv dette tror jeg ble vedtatt i ren villfarelse, sier Raja.

- Det er en god vilje for innvandrere i Venstre, og det er jeg glad for. Men vi burde ha vært tydeligere på at det ikke bare handler om rettigheter, men også plikter. Det å integrere seg er en tosidig prosess, men innvandreren er nødt til å ta første skritt, fortsetter han.

Rajas stemmegivning kom i etterkant av en lang og disiplinert innvandringsdebatt under landsmøtet. Gjennomgangstonen i dokumentet som ble vedtatt er positiv til innvandring, men nyvalgt nestleder Helge Solum Larsen avviser at Venstre ikke stiller krav.

- Vi stiller krav på område etter område, slik vi gjør til alle borgere, sier han.

Solum Larsen vegret seg mot å karakterisere Rajas opptreden, men etter hvert beskrev han den som en overreaksjon av det mer spontane slaget.

- Jeg velger å vektlegge at det er enighet om 95 prosent av mål og virkemidler i dette dokumentet, sier han.

- Ikke vanskelig

Venstre-toppen avviser at det blir vanskelig for Raja å fronte partiets politikk på dette feltet framover. Dette gjelder ikke minst i Stortinget, der Raja ofte møter som vararepresentant fra Akershus.

- Jeg er trygg på at han fortsatt vil være en av de meste profilert politikerne på innvandrings- og integreringsfeltet i dette landet, sier Solum Larsen.

- Men hvordan skal Venstre overbevise velgerne om innvandringspolitikken når Raja selv sier den er for dårlig?

- Dette dokumentet er vedtatt av et overveldende flertall på landsmøtet. Og det er landsmøtet som bestemmer hva som er Venstres politikk, sier Solum Larsen.

Selve uttalelsen det er snakk om, inneholder blant annet krav om utvidelse av dagens ordning med jobbsøkervisum, grunnlovsfestet rett til å søke asyl, økt antall kvoteflyktninger fra FN og en frivillig statsborgerskapserklæring med fokus på rettigheter, plikter, verdier og demokrati.

(NTB)