Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja splitter Venstre: Elvestuen ut mot «brun propaganda»

Carl-Erik Grimstad mener Abid Raja har et samlet Venstre bak seg. Nestleder Ola Elvestuen sier han ikke støtter bruken av begrepet «brun propaganda».

MANER TIL RO: Nestleder Ola Elvestuen tar avstand fra Rajas begrepsbruk angående Frp. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
MANER TIL RO: Nestleder Ola Elvestuen tar avstand fra Rajas begrepsbruk angående Frp. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

I en kronikk i Aftenposten, med den omfattende tittelen «Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frps retorikk», skriver Raja.

Han ber i realiteten statsminister Erna Solberg ta avstand fra Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Nestleder Ola Elvestuen forteller Dagbladet at det nå må bli ro i rekkene. Elvestuen understreker også at han ikke støtter bruken av begrepet «brun propaganda».

- Jeg er kritisk til ordet snikislamisering og har reagert på det, som mange har gjort i Venstre. Men jeg vil ikke bruke ordet brun propaganda. Nå har vi markert tydelig hva vi mener omkring snikislamisering, det er ingen tvil om hva holdningen til Venstre er til det. Nå må regjeringen gå videre og drive med politikk.

- Bør Abid slutte å skrive kronikker nå?

- Nå må vi vise fram de gjennomslagene vi har, svarer Elvestuen.

Raja-støtte

Men Venstre er splittet. Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) gir gjerne Abid Raja sin helhjertede støtte.

- Stort mye nærmere Venstres sjel enn Abid Rajas kronikk, er det ikke mulig å komme. Jeg opplever at Abid har et samlet Venstre bak seg i dette oppgjøret med Frps retorikk, sier Grimstad til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Venstre-topp Alfred Bjørlo er langt på vei enig med Grimstad.

- Her må det luftes. Dette går ikke an å legge lokk på lenger. Abids kronikk gjør et voldsomt inntrykk på meg. Han vet hvordan det er å vokse opp som muslim i Norge, han har følt den splittende retorikken på kroppen. Og for å si det sånn: Det er ikke Abid Raja som bryter med verdigrunnlaget i regjeringen - det er det Frps ordbruk som gjør. Jeg deler Abids uro over debattklimaet i Norge, sier Bjørlo til Dagbladet.

Regjeringsdebatt og brun retorikk

Stortingsrepresentant Grimstad mener det vil komme en diskusjon om regjeringsdeltakelsen - men ikke riktig ennå.

- Abid setter fingeren på hva dette dreier seg om: Det er et spørsmål om hva slags Norge vi vil ha. Når Frp kaller det billig retorikk, at vi skal redde stumpene etter valget eller at vi har lederstrid, så misforstår de totalt saken. Se på oppslutningen Abid har i partiet! Den er helt fenomenal nettopp fordi han treffer noe som rører ved Venstres sjel - nemlig de verste utslagene av disintegrering i Norge.

- Venstre sitter i regjeringen som fører denne integreringspolitikken?

- Ja, og det er et stikkord til en lengre debatt. Og den debatten kommer. Men det er for tidlig å trekke konklusjoner nå.

- Du støttet å gå i regjering med Frp?

- Ja. I den situasjonen vi var i, så var det et lurt trekk. Det var et Frp som den gang hadde puttet sine verste utslag av splittende retorikk i sin mørkeste skuff og kastet nøkkelen. Nå ser vi at Frp plutselig har hentet dette fram igjen. Mot slutten av valgkampen snakker de om snikislamifisering - et helt forferdelig ord - bare for å sanke stemmer.

- Er det brun retorikk?

KRITISK: Carl I. Hagen er kritisk til Abid Rajas utspill om «brun retorikk». Video og reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- Ja. Abid har sine ord i behold. Det er en taktikk fra Frp som appellerer til samme velgergrupper som man gjorde i mellomkrigstida. Den parallellen, med å kalle det «brun propaganda», synes jeg er helt grei. Folk må forstå hva slags engasjement Abid Raja har.

Regjeringskonflikt

Bråket mellom Frp og Venstre startet i helgen, da Raja i et intervju med NRK uttalte at Frp-leder Siv Jensen og Frp-nestleder Sylvi Listhaugs retorikk i valgkampen har gått ut mot fellesskapet Raja ønsker å ha i Norge.

Raja fulgte så opp med følgende til NRK:

- Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere. Og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere.

En lang rekke profilerte Frp-politikere ga overfor Dagbladet i går uttrykk for at de var skuffet og såret over Rajas uttalelser.

Venstre-leder Trine Skei Grande støttet Raja.

Det fikk Frp-leder Siv Jensen til å reagere kraftig.

- Det er helt uakseptabelt at Grande stiller seg bak Abid Raja, sa Siv Jensen til NRK.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Trine Skei Grande har i dag ingen kommentar til Rajas siste kronikk.

- Jeg har ingen ting å si ut over det jeg sa på lørdag: Erna har sagt at nå må vi skru ned konflikten, og det skal jeg bidra til, sier hun til TV 2.

Kritikk av Siv Jensen

Carl-Erik Grimstad sier at Erna Solberg ikke bare «kan gå ut i media og be om fred» i regjeringen.

- Erna Solberg må også ville noe med sin integreringspolitikk, ikke bare sitte og si at hun ikke hadde valgt akkurat de ordene Frp-politikere velger. Anstendige høyrefolk skjønner hva dette handler om.

- Og Siv Jensen, da?

- Hun må være tydeligere. Når hun bruker snikislamifisering, sammen med dette bildet av en flåte med flyktninger i solnedgang, så gir hun inntrykk av at dette er mennesker på vei over middelhavet på en søndagstur. Dette er mennesker i dyp nød! Barn og gravide kvinner dør. Og Siv Jensen vet dette - hun lar det bare fare.

VALG: En svært skuffet Abid Raja er klokkeklar på at resultatene ikke er gode nok for Venstre. Men han ville ikke snakke om Trine Skei Grandes framtid som partileder. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Slutt på storsinn i Frp

Som Dagbladet meldte i går, var det i Frp først forståelse for at det er interne stridigheter i Venstre og for at Trine Skei Grande er under et stort press. Derfor lot man Rajas kommentarer passere for «å gi Trine en håndsrekning», som en sentral Frp-er forteller.

Men dagen etter gikk Trine Skei Grande selv ut i NRK og sjokkerte Fremskrittspartiet ved å si at hun støtter Rajas uttalelse.

«Brun» er den politiske fargen til nazismen og fascismen og i Frp var det nå slutt på storsinnet, sier Dagbladets kilder.

Abid Raja får også støtte utenfor Venstre.

- En grensesprengende spagat

Solberg har ennå ikke kommentert kronikken, men det gjør tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg ville aldri brukt ordene brun propaganda om FrP. Men utenom det kan jeg slutte meg til så og si hvert eneste ord i en knallgod kronikk av Abid Raja, skriver han på Facebook i dag.

Den tidligere KrF-lederen sier i en SMS til Dagbladet at han ikke ønsker å gi noen utdypende kommentarer ut over det han skriver på Facebook.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er passe ironisk at Venstre og Frp krangler for åpen scene, samtidig som partiene sitter i regjering sammen.

- Frp nørte opp under konspirasjonsteorier og negativ prat om muslimer i valgkampen på en måte som jeg synes var kynisk. Men så skriver Raja at «nok er nok». Det var vel nok lenge før siste uken av valgkampen i år? Frp har holdt på med det samme under hver eneste valgkamp så lenge jeg kan huske. Det eneste nye nå, var at det ikke virket. Abid Raja slipper ikke unna det grunnleggende problemet. Hvis Frps retorikk er så ille, hvorfor forsetter Abid Raja og Venstre å være garantister for at dette partiet sitter i regjering? Det er en nesten grensesprengende politisk spagat, sier Lysbakken og legger til:

- Vil de gjøre noe med dette, må de slutte å sitte i regjering med Frp. Statsminister Erna Solberg ba om ro, men får dette. Hva sier det om regjeringssamarbeidet? Det er en regjering som er dypt preget av valgnederlaget og dypt upopulær i befolkningen. Det mener jeg er fortjente. Når krybben er tom, biter hestene hverandre, avslutter SV-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media