Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja vant delseier om barns bosted: - Drøy konklusjon

Vil at barn under tre år skal bo hos sin primære tilknytningsperson.

STRID OM DELT BOSTED:   Guri Melby, som akkurat har blitt mamma til en liten gutt, er sterkt i mot forslaget fra Abid Rajas utvalg om at barn under tre år skal bo hos sin prinære tilknytningsperson. Foto: Dan P. Neegaard
STRID OM DELT BOSTED: Guri Melby, som akkurat har blitt mamma til en liten gutt, er sterkt i mot forslaget fra Abid Rajas utvalg om at barn under tre år skal bo hos sin prinære tilknytningsperson. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG: (Dagbladet): En fornøyd Abid Raja kunne fra talerstolen på Venstres landsmøte i dag fortelle at han har vunnet en viktig delseier i spørsmålet om barns bosted ved samlivsbrudd.

Raja har argumentert sterkt for at barn under tre år skal bo hos den personen de har sterkest tilknytning til. Han frykter at barnas beste ofres på likestillingens alter i barnefordelingssaker.

I utvalget som har lagt fram forslag til ny familiepolitikk som partiet skal stemme over, utgjorde han ved inngangen av landsmøtet et mindretall.  Nå har imidlertid utvalget snudd.

De går inn for at barn under tre år bør bo hos sin primære tilknytningsperson.

I mot regjeringen Det er stikk i strid mot regjeringens ønske. Likestillingsminister Solveig Horne vil gå motsatt vei og  endre barneloven for å stimulere foreldre til å velge delt omsorg. Trine Skei Grande har tidligere sagt at hun støtter regjeringen i spørsmålet.

Leder i Oslo Venstre Guri Melby er sterkt kritisk til forslaget som kan bli vedtatt av landsmøtet i morgen.

- Å nærmest gjøre det umulig å velge delt bosted før du er tre år mener jeg er veldig radikalt på en negativ måte. Hvis man mener det er viktig at barna har kontakt med begge foreldrene så undergraver dette forslaget dette, sier Melby til Dagbladet.

Hun peker på at stadig flere velger delt bosted.

-  Det handler om å se realitetene. Rundt en av tre velger dette i dag. Det mener jeg er veldig positivt. Det betyr at flere barn får tett kontakt med begge sine foreldre.  I de tilfellene det Ikke er delt bosted er det som oftest mor som blir hovedomsorgsperson. Det er mange saker der far ønsker delt bosted, men ikke får det, sier Melby, som understreker at det helt klart er saker der dette er riktig
avgjørelse.

- Men jeg mener det er mange saker er det barn som blir skadelidende.

- Drøy konklusjon
Abid Raja argumenterte for at det er best for små barn å bo hos den de har sterkest tilknytning til. Han får støtte av barneombud Anne Lindbo.

- Både Abid og barneombudet lener seg veldig på forskning, og sier at det er de som står for det forskningsbaserte forslaget. Men her er det forskning som går i begge retninger. Det er også forskning som viser at barn som vokser opp med bare en foreldre blir mer psykisk sårbare, for eksempel.

- Å gjøre det nærmest umulig å velge delt bosted og å si at det er basert på kunnskap mener jeg en veldig drøy konklusjon å trekke. Jeg mener det ikke er forskning som støtter opp under å dra det så langt, sier Melby.

LEDET OPPVEKSTUTVALG:  Abid Raja håper Venstre vil gå inn for hans forslag. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDET OPPVEKSTUTVALG: Abid Raja håper Venstre vil gå inn for hans forslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart