KREVER SVAR: Spanias statsminister Mariano Rajoy ber katalanerne klargjøre om de har erklært uavhengighet eller ikke. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix
KREVER SVAR: Spanias statsminister Mariano Rajoy ber katalanerne klargjøre om de har erklært uavhengighet eller ikke. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpixVis mer

Catalonias ønske om uavhengighet

Rajoy krever svar på om Catalonia har erklært seg uavhengig eller ikke

Spanias statsminister Mariano Rajoy ber katalanerne klargjøre om de har erklært uavhengighet eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den spanske regjeringen satt onsdag i krisemøte for å drøfte situasjonen i Catalonia.

Krever svar

Spanias statsminister Mariano Rajoy understreket at det er viktig å få klarhet i hva katalanerne egentlig har bestemt.

- Jeg vil formelt spørre Catalonias regjering om de har erklært seg uavhengig eller ikke, sa Rajoy på en pressekonferanse onsdag.

Han understreket at det er usikkerhet om dette, og at Spania og alle landets innbyggere trenger klarhet.

Krisemøtet kommer i etterkant av at Catalonias regionpresident Carles Puigdemont sa at han ville jobbe for løsrivelse. Her viste han til resultatet fra forrige ukes folkeavstemning i Catalonia.

- Urnene sier ja til uavhengighet, og det er den veien jeg er klar til å følge. Jeg påtar meg mandatet fra folket for at Catalonia skal bli en uavhengig stat, sa Puigdemont i talen.

Videre gikk han langt i å erklære uavhengighet, men samtidig gikk den katalanske politikeren inn for å gå i forhandlinger med den Madrid-baserte regjeringen.

Den vil, foruten presset fra Catalonia, trolig møte et ønske om en grunnlovsreform i løpet av den nærmeste framtida, ifølge Spania-kjenner Marcus Buck.

- Det spanske sosialistpartiet ønsker en reform av den nå uklare grunnloven. Der står det at Spania er en hel og udelelig nasjon - bestående av flere nasjonaliteter, mens sosialistene ønsker en ekte føderalstat etter tysk modell, sa Buck til Dagbladet tirsdag.

Tror ikke på uavhengighet

Da spådde han også en framtid der verken katalanske nasjonalister eller den Mariano Rajoy-frontede mindretallsregjeringen får viljen sin:

- Det blir ikke uavhengighet, og den spanske regjeringen kommer heller ikke til å få det som de vil. Ettersom Catalonias regionpresidents har holdt seg innen grunnloven, kommer aktører fra sivilsamfunnet til å gjøre seg gjeldende.

- Folk flest i Catalonia vil ikke ha konflikt, konkluderte instituttlederen ved Universitetet i Tromsø overfor Dagbladet om hvorfor han tror på en fredelig prosess.