Raka fant - bor i luksus

Carl Fredrik Seim kreves for 250 millioner kroner av kreditorene og risikerer ni år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): For ett år siden hadde Carl Fredrik Seim alt en nybakt millionær kan drømme om. Utenfor villaen i Starefossen i Bergen sto luksusbilene og solte seg i glansen. Sommerhuset var Audun Rekstens 650 kvadratmeter store villa, prislapp 13 millioner. Bortsett fra at kjøpet av verftet Mjellem & Karlsen endte i en dundrende konkurs, så privatlivet lysere ut enn på lenge.

Helt til Seim gikk ut av flyet etter ferie med familien i Spania, og spaserte inn i en to uker lang varetekt, siktet for grov økonomisk utroskap. Etter ett års etterforskning vil politiet tiltale ham etter at 96 millioner kroner er forsvunnet fra selskapene han kontrollerte.

Kreditorene krever ham for over 250 millioner kroner privat, og nylig slo lagmannsretten Seim personlig konkurs.

-  Hvordan klarer du deg nå, helt uten inntekt?

-  Vi har det som før, vi har vært i Syden i år også. Avisene vil jo ha det til at vi har levd et ekstremt luksusliv. Vi har levd som folk flest hele tida, det gjør vi nå også, sier Seim.

-  Du hadde alt, nå har du ingenting?

-  Det er dine ord, men jeg har levd det samme livet hele tida. Jeg tror vi har det helt på det jevne, sier Seim.

Må selge unna

Det kan være klart for tidenes garasjesalg i Bergen, dersom Høyesterett ikke gjør om konkursbeslutningen. Her er noe av det Seim har brukt pengene sine på, og som nå er beslaglagt:

 BMX Z8 til over en halv million kroner

 Mercedes til 1,6 millioner

 Audi RS4 til over 1 million

 Audi RS6 til over 1,6 millioner

 Regattabåt til kona, 42,5 fot stor

-  Hvor viktige er statussymbolene for deg?

-  De er ikke viktige i det hele tatt. Hadde jeg visst hvor mye oppmerksomhet det skulle bli rundt bilene mine, hadde jeg ikke anskaffet noen av dem. Da hadde jeg heller beholdt Audi A4-en jeg hadde fra før.

-  Har saken endret livet ditt?

-  Som familie har vi aldri vært så mye sammen som nå, så det er veldig bra.

-  Har du tenkt på at du risikerer fengsel?

-  Jeg har jo naturligvis tenkt på det. Jeg håper det ikke skjer, det ville være justismord, sier Seim.

-  Tror du statsadvokaten vil tiltale deg?

-  Politiet ønsker i alle fall det. De har hatt den innstillingen fra dag én. Jeg har følelsen av at de vil jeg skal tas uansett.

Once in a lifetime

Bergen, 25. februar 2002: Carl Fredrik Seim kysser sin kone Maria farvel. Roper den afrikanske løvehunden Bell inn i baksetet, og drar fra luksusvillaen i Starefossen. På veien til kontoret ringer Tor Arne Uppstrøm, kunst-, eiendoms- og hestehandler.

Verftet Mjellem & Karlsen er til salgs. Dette er den store muligheten de to har ventet på, sier Uppstrøm. Dette kan bli deres. Once in a lifetime opportunity.

Helt uten egenkapital, og bare to dager etter den første kontakten, er handelen klar. Prislapp: 135 millioner kroner. De to får frist på seg til 31. mai til å skaffe finansiering.

Konk etter fem uker

-  Ingen ville låne oss penger til prosjektet. Til slutt ville jeg trekke meg fra hele handelen, det anbefalte også advokaten min meg. Men Uppstrøm presset på videre, sa at dette måtte vi bare klaske til på. Om nødvendig skulle han bruke utenlandsformuen sin på 100 millioner kroner, sier Seim. Planen var å flytte verftet fra tomta midt i sentrum, slik at den kunne bli frigjort til boliger og andre, lønnsomme, prosjekter. Gikk det etter planen, ville gevinsten bli enorm. I stedet havarerte prosjektet etter bare fem uker. 28 år gamle Carl Fredrik Seim måtte si opp folk som hadde jobbet for verftet i over 30 år. 411 arbeidere mistet jobben.

-  De takker deg vel ikke akkurat?

-  De jeg har møtt, har vært positive, men hurrarop har det ikke vært. Utad har noen vært harde i uttalelsene, de er vel programforpliktet til det. De jeg har snakket med selv, har tatt det veldig bra. De fleste har fått nye jobber.

Dolket i ryggen

Seim har knapt snakket med sin tidligere partner, Tor Arne Uppstrøm, siden han kom ut av fengsel.

-  Vi har snakket sammen to ganger like etter at jeg kom ut fra fengsel. Det var vel på et tidspunkt jeg trodde han kom til å holde seg til sannheten. Nå har jeg forstått at han har kommet på en god historie. For mens Seim mener pengestrømmen fra verftets konto, som for en stor del gikk til Uppstrøm og hans selskap Paleum, har vært et lån, er forklaringen til forretningspartneren en annen.

-  Han påstår jo at han skulle få 50 millioner i provisjon for å skaffe lånet til kjøpet. Det er jo spenstig. Utenlandsformuen hans har vi ikke sett noe til, og det har bare vært problemer med det vi gjorde sammen. Jeg burde kanskje ikke stolt så mye på mennesker.

-  Hva med vennene dine?

-  Jeg har de samme fortsatt, men et par jeg jobbet med tidligere, føler jeg har dolket meg litt i ryggen. Spesielt en, og det er voldsomt synd. Men det er ikke stort å gjøre med det.

OPTIMIST: - Jeg kan bevise at jeg ikke har gjort noe galt, sier Carl Fredrik Seim.