FRASTJÅLET VESKA: Rakel tok selv opp jakten på tyven som stjal veska hennes på et hotell i Oslo sentrum ved bruk av et sporingsverktøy på mobilen. Tyven ble sporet til et bingolokale like ved Sentrum politistasjon. Kvinnen ønsker ikke å stå fram med fullt navn og bilde i avisa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRASTJÅLET VESKA: Rakel tok selv opp jakten på tyven som stjal veska hennes på et hotell i Oslo sentrum ved bruk av et sporingsverktøy på mobilen. Tyven ble sporet til et bingolokale like ved Sentrum politistasjon. Kvinnen ønsker ikke å stå fram med fullt navn og bilde i avisa. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Rakel (35) sporet vesketyv ved hjelp av mobilen

Først da de var like ved politistasjonen kom politiet og hjalp til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 35 år gammel Oslo-kvinne fikk liten hjelp av politiet i jakten på en tyv som hadde stjålet veska hennes.

Rakel lot seg imidlertid ikke stanse, men tok saken i egne hender.

Stjålet fra hotell Det var da den 35 år gamle kvinnen var på et hotell i Oslo sentrum sist fredag at veska hennes ble stjålet.

- Jeg hang fra meg veska og jakka mi på en stol, og da jeg skulle gå var veska stjålet, sier kvinnen til Dagbladet.

Overvåkningsbilder viste en mann som forlot hotellet med en stor grå bag, som kunne minne om hennes veske. Men det var noe rødt på denne veska, noe som gjorde at hun ble usikker på om den faktisk var hennes.

Sporet mobilen - Jeg så på overvåkningsbildene i en halvtimes tid, før jeg kom på at jeg har et sporingssystem på telefonen min. Så jeg ringte kollegaen min og spurte om han kunne spore hvor telefonen befant seg. Det kunne han, sier 35-åringen til Dagbladet.

Rakels kollega så at telefonen hennes var ved Grønlandsleiret, så hun dro ned til politistasjonen og spurte om de kunne være med å hente veska.

Ifølge 35-åringen, påpekte politiet da at mobilen var blitt sporet til en bygning med rundt 60 leiligheter, og at det var umulig å finne ut nøyaktig hvilken leilighet telefonen befant seg i.

Ville ikke bli med Da var det en halvtime siden telefonen var blitt sporet, og Rakel tenkte den kanskje kunne ha flyttet seg. Hun ringte derfor sin kollega på nytt, og fant ut at mobilen nå befant seg i Ullevålsveien.

Politiet hadde imidlertid fortsatt ikke mulighet til å være med å lete etter tyven, fordi de ikke hadde kapasitet fredag ettermiddag.

- Jeg påpekte at jeg hadde en del lånepapirer med personlig informasjon i veska, og at en proff tyv kunne ha tilgang til mine ID-papirer, sier 35-åringen.

Tok opp jakten selv Da fikk hun beskjed om å skrive en rapport og sperre personnummeret sitt. Bankkortene var allerede sperret.

Rakel var imidlertid ikke villig til å gi opp jakten på tyven, som hun visste hvor befant seg til enhver tid ved hjelp av sporingssystemet.

- Jeg spurte: «Hvis jeg fanger tyven, kan dere komme da?».

- Det kan vi ikke love, men vær så god, svarte politibetjenten, ifølge Rakel.

Biljakt gjennom sentrum Da ringte Rakel sin kollega igjen og spurte om han ville være med på tyvejakt. Med Ipad'en på fanget, fulgte deretter en biljakt gjennom Oslo sentrum, og på et tidspunkt skjønte de at de kjørte forbi bilen hvor Rakels veske befant seg.

Biljakten endte på Youngstorget, hvor bevegelsen plutselig stoppet. Etter rundt 20 minutter begynte sporene fra mobilen å bevege seg langs torget hvor salgsboder er plassert om sommeren.

Rakel og hennes kollega skjønte at tyven nå beveget seg til fots. På et tidspunkt så de en svartkledd mann de mistenkte kunne være gjerningsmannen. Men mobilen beveget seg i en annen retning, og de fulgte de elektroniske sporene over veien mot Sentrum Scene - like ved Sentrum politistasjon.

Rett ved politistasjonen De fulgte de elektroniske sporene inn i en bingohall, og Rakel gjenkjente mannen hun hadde sett gående ut fra hotellet tidligere på dagen. Denne gangen var han lesset ned med flere vesker.

- Jeg ringte politiet, og sa at jeg sto med tyven, bare meter unna stasjonen. Da kom de heldigvis, og jeg fikk tilbake veska mi, sier hun, strålende fornøyd.

- I tillegg hadde han stjålet mye annet, så det var nok mange andre som fikk tilbake eiendelene sine også.

«Frøken Detektiv» Arne Kaspersen ved Kriminalvakta i Oslo bekrefter at politiet rykket ut til bingohallen ved Sentrum politistasjon og pågrep gjerningsmannen etter at kvinnen og hennes kollega hadde sporet ham opp. Han hadde flere bager med mulig tyvegods.

Rakel synes det er utrolig hvordan digitale hjelpemidler kan bidra til å spore opp en lommetyv.

- Jeg følte meg litt som «Frøken Detektiv». Moralen i denne historien må være at det hjelper å ta ting i egne hender, sier hun.