Rakett eksploderte nær norsk båt

ÅLESUND (NTB): I går morges fikk mannskapet på fabrikkskipet «Tenor» fra Ålesund seg litt av et sjokk. Fartøyet befant seg i Barentshavet om lag 100 sjømil øst for Vardø, da en russisk rakett kom farende og eksploderte i et inferno av røyk og ild ikke langt fra båten, skriver Sunnmørsposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Russland på denne måten skulle kvitte seg med noen av sine gamle raketter, og at fartøyet befant seg i et livsfarlig nedslagsområde, var det ingen som hadde varslet mannskapet på «Tenor» om. Noen i det norske systemet må ha glemt å sende videre meldingen fra russerne.

Skipper Frank Sporsheim er ikke i tvil om at et direkte treff mot båten ville ha fått katastrofale følger. Mannskapet ble oppskaket over at noe slikt kunne skje helt uten forvarsel.

Sporsheim mener at det som skjedde var helt utilgivelig fra norske myndigheters side. Umiddelbart etter den nifse episoden ringte han til Redningssentralen i Bodø, som fikk brakt på det rene at et sjøområde sør for Skolpenbanken var sperret. Da var «Tenor» om lag ti sjømil inne i området.

Fungerende pressetalskvinne Hanne-Marie Kaarstad i Utenriksdepartementet sier til Sunnmørsposten at hendelser som dette ikke skal forekomme, og at departementet nå vil gjøre alt for å komme til bunns i hva som er årsaken til informasjons-glippen.