Rakett eller meteor?

Flygeren på det israelske passasjerflyet hevder at han så en rakett - ukrainske myndigheter mener det må ha vært en meteor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen fant sted over det østlige Ukraina fredag, der flygeren på et Boeing 757-fly fra det israelske flyselskapet El Al hevder at en bakke-til-luft rakett passerte og eksploderte.

Flyet var på vei til Moskva, og Israels transportminister Ephraim Sneh støtter opp om forklaringen til den tidligere jagerflygeren.

- Det er ingen tvil om at han så en rakett som eksploderte i lufta, åpenbart et stykke fra flyet. Omstendighetene tyder ikke på at den ble avfyrt mot El Al-flyet, sa Sneh til den israelske hærens radio lørdag.

Tre russiske samt en ukrainsk flyger som også befant seg i samme område bekrefter å ha sett en kraftig eksplosjon på det aktuelle tidspunktet.

Ukrainske myndigheter avviser at det kan ha dreid seg om en rakett, og hevder ifølge BBC at det må ha vært en meteor.

- Spesialister i det ukrainske romfartsprogrammet har konkludert med at det trolig var et lysfenomen, forårsaket av at en meteor nådde jordas atmosfære, opplyste en talsmann for departementet lørdag.

Ifølge talsmannen har Ukraina ikke gjennomført rakett-tester siden oktober, da et russisk passasjerfly på vei fra Tel Aviv til Sibir ble truffet av en rakett på avveier over Ukraina. 78 mennesker ble omkom i ulykken.

(NTB)