Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rakett havnet i Bulgaria

NATO måtte i ettermiddag bekrefte nok en feilbombing, da et militært prosjektil i går havnet i et boligområde i utkanten av den bulgarske hovedstaden Sofia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bulgaria hevder at NATO-flyet som avfyrte raketten befant seg over Bulgaria, og dermed krenket landets luftterritorium.

NATOs talsmann Jamie Shea sa i en kort redegjørelse at en anti-radarrakett av typen HARM havnet i Bulgaria etter at et NATO-fly ble forsøkt angrepet av jugoslavisk luftvern under et tokt over Serbia.

Selvforsvar

Ifølge Shea ble en rakett avfyrt i selvforsvar av NATO-flygeren som ble forsøkt angrepet. Det var denne raketten som slo ned i et hus i Sofia-forstaden Gorna Bania, som ligger 60 kilometer fra grensen til Jugoslavia.

Bulgarske myndigheter krevde torsdag en forklaring fra NATO på hendelsen, som bare førte til materielle skader. Bulgarias utenriksminister Nadejda Mikhailova sa at NATO-flyet var over bulgarsk luftterritorium da raketten ble avfyrt. Militære kilder har oppgitt nøyaktig klokkeslett, 21.39, da flyet kom inn over Bulgaria.

NATO har bedt bulgarske myndigheter om tillatelse til å bruke landets luftrom i militæroperasjonen mot Jugoslavia, men nasjonalforsamlingen har ennå ikke godkjent dette.

NATO kunne ikke gjøre annet enn å takke ydmykt for den støtte Bulgaria gir til NATO under Jugoslavia-krigen. Men landet vil neppe godta å være utsatt for feilbombing fra NATOs side.

Panikk

Ifølge vitner skal det ha vært folk i huset da det ble truffet. Rakettnedslaget førte til at ruter i flere hus ble knust, og det brøt ut panikk i boligområdet.

Bulgarias president Petar Stojanov besøkte torsdag boligområdet nord for Sofia. - Dette er ikke bra. Ingen hadde ventet en slik utvikling. Men heldigvis ble ingen skadd, sa Stojanov.

Minst en gang tidligere har et NATO-prosjektil ved en feiltakelse slått ned i Bulgaria.

(NTB)