KRIGSRÅD: Israels forsvarsminister Ehud Barak diskuterte tidligere i dag situasjonen med militærets sørlige kommando. Foto: ARIEL HERMONI / IDF / NTB SCANPIX
KRIGSRÅD: Israels forsvarsminister Ehud Barak diskuterte tidligere i dag situasjonen med militærets sørlige kommando. Foto: ARIEL HERMONI / IDF / NTB SCANPIXVis mer

Rakett landet ved Tel Aviv i kveld

Rakett skutt fra Gaza landet i sjøen utenfor havna. Ingen skal være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1745-tida i kveld gikk luftsirenene av i Tel Aviv for første gang på flere år.

Ifølge CNN ble blant annet Forsvarsdepartementet evakuert, og mange søkte tilflukt i bomberom, inkludert statsminister Benjamin Netanyahu.

Like etter skal en rakett, som antas å være skutt fra Gaza, ha truffet  like utenfor byen. De første meldingene går ut på at raketten landet i sjøen like utenfor havneområdet Jaffa i storbyen.

 Dette er det første rakettangrepet mot Tel Aviv siden Gulf-krigen i 1991.

Samtidig melder avisa Haaretz at en rakett landet i forstaden Holon.

Islamsk Jihad skal ha tatt på seg ansvaret for raketten som rammet nærmest Tel Aviv.

- For noen få minutter siden ble Tel Aviv-området truffet av en langdistanserakett avfyrt fra Gaza. Mest sannsynliig er dette en av de mange Iran-produserte raketter som har blitt smuglet gjennom tunneler fra Egypt til Gaza, skriver kaptein Bjørn Hermann ved det israelske forsvarets presseavdeling, i en epost til Dagbladet.

Det er ikke meldt om personskader, men symbolbetydningen av å kunne ramme selve Tel Aviv er enorm og et angrep der er ventet å skape  svært sterke reaksjoner.

- Vi vil gjøre alt som trengs for å stoppe dette. Vi har ikke tenkt å akseptere det, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak til CNN etter at luftsirenene fikk folk til å søke dekning.

Han gjentar at det kan ta tid å rammel alle rakettinstallasjoner og våpenlagre i Gaza, og at operasjonen som startet i går kveld fortsetter med uforminsket styrke. Tidligere i dag har det blitt meldt om en rekke nye eksplosjoner i Gaza.

 På spørsmål fra CNN om de sivile drepte i gårsdagens tilslag, svarer Barak slik:

- Vi prøver å ikke treffe Gazas innbyggere.

En drøy time før den dramatiske meldingen om luftsirener i selve bykjernen, ble det kjent at minst én annen rakett avfyrt fra Gaza hadde ladet i Rishon LeTzion, 15 kilometer sør for Tel Aviv.

Byen ligger rundt seks mil nord for Gaza, og har vært regnet som utenfor rekkevidde for kortdistanserakettene som oftest skytes mot israelske mål fra Hamas-støttespillerne.

Israelske myndigheter hevder det har blitt skutt 274 raketter inn på israelsk jord det siste døgnet.

Dagbladet.no kommer med mer.