Rakettangrep mot fransk tollskip

Opptøyene på Korsika tiltar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skal ha vært et rakettangrep som førte til eksplosjonen ombord på en fransk tollbåt i går kveld, ifølge AP. Båten lå i havn på Korsika, som igjen er rammet av voldelige opptøyer.

Ingen skal ha blitt skadet i eksplosjonen, men den tjuefem meter lange båten er totalvrak. Politiet har satt opp sperringer på stedet, og bombeeksperter er ankommet havna.

-Turister «gisler»

Denne uken har det vært store opptøyer på øya, etter at myndighetene på mandag lanserte en plan om å privatisere den statlige fergetrafikken. Arbeiderne på havnene i Korsika har gått til streik og blokkert havnene.

I havnebyen Marseille gikk arbeiderne til sympatistreik og blokkerte tilførselen av råolje til raffineriene, helt til politiet stormet havnen.

Fagforeningen til de fergeansatte får også støtte fra andre yrkesgrupper. Fredag spredte streiken seg til flyplassene, brannmenn tok seg fri og fotballkamper ble avlyst.

Omkring femten tusen turister står fast på øya. Selv om opprørspolitiet fikk en slutt på den fire dager lange havneblokaden i en av byene, Ajaccio, er fergetrafikken tilbake fastlandet fremdeles amputert.

- Nok en gang blir turistene gisler. Vi ble bedt om å ta et fly hjem, men hva skal vi gjøre med bilene våre? Vi har ingen intensjon om å overlate dem til disse korsikanske idiotene, sa den 68-år gamle franske kvinnen Patricia Berthet, som var på ferie i Korsika da streiken begynte.

Flere voldsepisoder

GÅRSDAGENS DEMONSTRASJON: Det var ikke bare enkelte av demonstrantene som tok i bruk fyrverkeri i kampene. Også opprørspolitiet brukte det for å slå tilbake angrepene. Alle foto: Scanpix
GÅRSDAGENS DEMONSTRASJON: Det var ikke bare enkelte av demonstrantene som tok i bruk fyrverkeri i kampene. Også opprørspolitiet brukte det for å slå tilbake angrepene. Alle foto: Scanpix Vis mer

Motstanden mot privatiseringen kompliseres ytterligere av den korsikanske frigjøringsbevegelsen. Separatister og den lokale mafiaen skal ha oppmuntret til voldsbruk.

Tidligere denne uken kapret streikende fagforeningsmedlemmer en av fergene. Politiet bordet deretter fartøyet og førte det til fastlandet på onsdag. Da kaprerne ble løslatt fredag, ble de mottatt som helter av korsikanerne.

Torsdag kveld ble det avfyrt en rakett mot en offentlig bygning i havnebyen Ajaccio. Bygningen ble delvis ødelagt.

Lørdag ettermiddag svermet over to tusen demonstranter inn gatene i hovedstaden Bastia for å protestere mot de franske myndighetenes avgjørelse. Fem hundre politimenn overvåkte marsjen, som gikk rolig for seg i begynnelsen.

Da marsjen nærmet seg slutten, begynte et femtitalls ungdommer å kaste steiner, kinaputter og nødbluss mot en offentlig bygning. Opprørspolitiet avfyrte tåregass mot ungdommene. En politimann ligger på sykehus med alvorlige hodeskader etter episoden. Under kampene ble gateskilt ble revet ned og rutene knust på minst femten parkerte biler.

Mangler livsviktige medisiner

- Dersom ikke fergetrafikken snart tas opp igjen så vi får nye forsyninger, er det en stor risiko for at beholdningen av enkelte medisiner og blod kan gå tom innen mandag kveld, sier Pierre-Rene Lemas, den øverste myndighetspersonen på Korsika.

- Hele økonomien, hele befolkningen har fått merke konsekvensene av denne konflikten, sier han.

DEMONSTRERER: Sjømenn protesterer i havnen.
DET BEGYNTE SOM EN FREDELIG MARSJ: Det korsikanske folket står samlet mot den franske regjeringens beslutning.