Rakettangrep mot oljeselskaper: to skadd, 20 evakuert

En rakett traff et bolig- og administrasjonsområde i Basra, Iraks tredje største by, som brukes av internasjonale oljeselskaper.

Minst to personer skal være skadet og 20 ikke-irakiske Exxon-ansatte skal evakueres etter et rakettangrep mot oljeanlegget Burjesia, vest for Basra i sørøstlige Irak, nær Iran.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

De skadde skal begge være irakere, ifølge irakisk politi, men på det aktuelle området bor og jobber det ansatte ved amerikanske Exxon, nederlandske Shell og italienske Eni, skriver den arabiske nyhetskanalen Al Hadath.

Ifølge korrespondenten Steven Nabil, som skal befinne seg i området, er tre personer skadet.

På Twitter har Nabil, som jobber for den arabiske nyhetskanalen Al Hurra, lagt ut et bilde av skadene på området.

- Katjusja-rakett

Raketten som traff anlegget skal ha vært en såkalt Katjusja-rakett, en kortdistanse-rakett, som landet om lag 100 meter fra et bygg hvor Exxon-ansatte på området både bor og jobber, ifølge irakisk politi.

Katjusja var et sovjetisk rakettartilleri, som særlig ble tatt i bruk under andre verdenskrig. Det ble også kalt Stalin-orgel, etter den sovjetiske lederen Josef Stalin.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet mot Burjesia, som ligger nær det oljefeltet Zubair. Det er italienske Eni som drifter oljefeltet, ifølge Reuters.

Ble evakuert

I mai ble andre Exxon-ansatte ved andre oljefelt og -anlegg evakuert ut av Irak.

Det skjedde i kjølvannet av USAs avgjørelse om å beordre hjem alle ikke-essensielle ansatte ved den amerikanske ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad og det amerikanske konsulatet i Erbil, i kurdisk kontrollerte områder nord i Irak.

USA begrunnet avgjørelsen med uspesifiserte trusler, men truslene ble satt i sammenheng med spenningene mellom Iran og USA.

I disse dager hadde Exxon begynt å sende ansatte tilbake til Irak. Hvorvidt det vil fortsette, er per nå uklart, skriver Reuters.

Dagbladet følger saken.