Krigen i Ukraina:

Rakettangrep:
«Skrekkvinter»

Flyalarmene går i store deler av Ukraina onsdag ettermiddag. Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko ber innbyggerne søke dekning i bomberom. Nabolandet Moldova opplever massive strømbrudd som følge av angrepene, melder landets visestatsminister.

SØK DEKNING: Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko ber innbyggerne i Ukrainas hovedstad om å søke dekning. Foto: State Emerge.
SØK DEKNING: Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko ber innbyggerne i Ukrainas hovedstad om å søke dekning. Foto: State Emerge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kyiv-ordføreren opplyser at kritisk infrastruktur er rammet av angrepene mot den ukrainske hovedstaden.

Ukrainas statlige nettoperatør Ukrenergo opplyste tirsdag at praktisk talt alle landets termiske kraftverk og vannkraftverk er skadd etter en rekke missilangrep.

Overfor den tyske avisa Bild omtaler Klitsjko denne vinteren som «den verste vinteren siden andre verdenskrig», og sier at Kyiv ikke har opplevd en slik «skrekkvinter» siden den gang.

- Vi må forberede oss på det verste scenarioet - et omfattende strømbrudd og enda lavere temperaturer. Da ville deler av byen måtte evakueres, men vi vil ikke at det skal gå så langt, sier han.

På Telegram opplyser han at tre personer skal være drept som følge av dagens angrep, og at elleve personer skal være skadd.

Flere byer skal være rammet

Ifølge NTB er også byen Lviv helt vest i Ukraina rammet. Byens ordfører opplyser at de nå er uten strøm som følge av angrepene.

På sosiale medier sirkulerer det en rekke meldinger og videoer om eksplosjoner i Ukrainske byer.

Det kommer blant annet meldinger om problemer med infrastruktur som strøm og vanntilførsel i Kyiv, Kharkiv, Lviv og Odesa i sosiale medier.

Ifølge oversiktsnettstedet Liveuamap har det vært eksplosjoner eller rapporter om eksplosjoner i de nevnte byene.

Ifølge politisjefen i Kyiv-regionen, Andrej Nebytov, har sivile blitt rammet etter at en rakett traff en boligbygning på utkanten av Kyiv.

Strømbrudd i Moldova

Moldovas visestatsminister, Andrej Spinu, skriver på Twitter at landet opplever et massivt strømbrudd som følge av angrepene mot ukrainsk infrastruktur.

Moldova, med sine over 2,5 millioner innbygere, er et av de vestlige nabolandene til Ukraina.

Ifølge Spinu forsøker det statlige energibyrået, Moldelectrica, å gjennopprette størmforbindelse for mer enn 50 prosent av landet.

Hevder fødestue ble bombet

Natt til onsdag skal et rakettangrep ha rammet en liten fødestue i byen Vilnjansk i Zaporizjzja-regionen i Ukraina.

- Mord og terror, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om angrepet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den ukrainske guvernøren i regionen skal et nyfødt barn ha mistet livet som følge av angrepet, som foreløpig ikke er verifisert av uavhengige parter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer