Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raketten eksploderte en meter fra cockpiten før flyet gikk i oppløsning i lufta

MH17-rapporten.

SKUTT NED: Malaysia Airlines MH17 ble skutt ned over det pro-russisk kontrollerte området av Øst-Ukraina i juli i fjor. Her viser de nederlanske etterforskerne fram den rekonstruerte versjonen av flyvraket. Foto: REUTERS/Michael Kooren
SKUTT NED: Malaysia Airlines MH17 ble skutt ned over det pro-russisk kontrollerte området av Øst-Ukraina i juli i fjor. Her viser de nederlanske etterforskerne fram den rekonstruerte versjonen av flyvraket. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før den nederlandske etterforskningsledelsen i ettermiddag la fram sin rapport om hva som skjedde med Malaysia Airlines MH17, som ble skutt ned over Øst-Ukraina i fjor sommer, ble det lekket at en russiskbygget rakett ble brukt.

I rapporten slår etterforskerne fast at flyet ble skutt ned men en Buk bakke-til-luft-rakett. Etterforskerne har også via lydopptak fra cockpiten kunne fastslå de siste sekundene om bord på passasjerflyet der alle de 298 om bord ble drept.

Eksploderte en meter unna Ifølge etterforskerne eksploderte raketten mindre enn én meter fra flyets cockpit. Raketten gikk av på venstre side av cockpiten, og etter at cockpiten ble skutt av, delte resten av flyet seg opp i mange deler i lufta.

Ifølge BBC skriver også etterforskerne at noen av passasjerne kan ha vært ved bevissthet i ett minutt eller mer før flyet krasjet.

To av tre av de drepte var nederlendere.

Under en pressekonferanse i Haag tirsdag stilte granskningskommisjonen spørsmål ved hvorfor flyselskapene fortsatte å fly over området i Ukraina til tross for krigen. Grunnen var at de ikke trodde det var noen risiko for sivile passasjerfly, ifølge kommisjonen, skriver NTB.

Rapporten er ment å være den siste fra nederlanske myndigheter, men fordeler ikke skyld eller spesifiserer hvem som skjøt opp raketten.

Rekonstruerte flyet På pressekonferansen redegjorde havarikommisjonen i detalj for hva som skjedde etter at raketten hadde truffet flyet, hvilke deler som traff bakken og i hvilken rekkefølge.

Det ble også orientert om det møysommelige arbeidet kommisjonen har utført de siste ni månedene for å rekonstruere hendelsen, skriver NTB-.

På dagens pressekonferanse viste etterforskerne fram en rekonstruert modell av flyet.

Det russiske selskapet som produserer BUK-raketten avviste tidligere tirsdag funnene, og anklaget havarikommisjonen for ikke å ha tatt hensyn til tester som selskapet selv har utført og som det mener viser at det var en eldre rakett som ikke lenger er i bruk i Russland, som traff flyet.

Dagbladet oppdaterer saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!