- Raketten plasserte seg helt perfekt på ti minutter

Den norske professoren Mats Carlsson har vært med å utvikle en rakett som skal løse solas største gåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av solas største mysterium er hvorfor det blir varmere jo lenger unna kjernen du kommer.

Den ekstreme temperaturen finner du i den aller ytterste delen av atmosfæren, koronaen, som er flere millioner grader varm.

I over 50 år har forskerne klødd seg i hodet over hvorfor temperaturen akutt stiger fra noen tusen til millioner av grader.

IRIS vil finne svar NASA har nå skutt opp en rakett som skal ta unike biler av sola som vi aldri har sett før.

Med dagens teknologi og datakapasitet har forskerne nå gjort det mulig å utvikle «IRIS» som forhåpentligvis vil gi oss et endelig svar på solas oppførsel.

I videoen til høyre viser NASA-forskere hvordan «IRIS» fungerer.

- Helt perfekt Mats Carlsson, professor ved Universitetet i Oslo, har nettopp vært i San Francisco og fulgt oppskytinga av raketten. Han dro ens ærend for å få med seg begivenheten.

Han har vært med i IRIS-prosjektet siden oppstarten i 2007. Og nå - i 2013 - fikk han oppleve det han har ventet på i seks år.

- Dette var stort. Det var spennende å se at alt gikk helt etter planen. Raketten plasserte seg helt i riktig bane etter 10 minutter, sier Carlsson til Dagbladet.

Det betyr at «IRIS» kan holde opp mot 15 år før den blir ødelagt. Til nå har de fått finansiert studier av sola i to år.

Hans rolle nå blir å tolke informasjonen og bildene fra «IRIS».

- Vi har aldri sett på grensesjiktet i detalj før, og vet ikke hvordan energien transporteres opp og varmer koronaen til millioner av gra- der. Iris blir den første sonden til å granske det ordentlig, sier han.

Å finne på svar på denne gåten kan også forbedre forståelsen av romvær. Solstormer kan for eksempel påvirke satelitter og strømnettet på bakken.
Anerkjent studie For to år siden fikk en studie som omhandler dette forsideplass på det anerkjente tidsskriftet Science.

To norske forskere var med på studien.

I studien skriver de at såkalte spiculer, «fingre» av gass som slynges opp i solatmosfæren, er en av varmekildene.

- Oppvarming ved hjelp av spiculer har aldri vært observert, og derfor har en sett bort fra deres rolle i koronaoppvarmingen, sa professor Viggo Hansteen ved Institutt for teoretisk astrofysikk, som var med på studien.

Raketten ble sendt opp på torsdag.