Raketten som ikke fulgte ordre

Raketten som ble skutt ut fra Stillehavet, traff ikke raketten som ble skutt ut fra California. Testen ble en fiasko. Den amerikanske generalen er skuffet og forbauset. Den russiske fryder seg. President Clinton har fått enda mer å tenke på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske planen om å bygge et nytt forsvarssystem mot fiendtlige, langtrekkende atomraketter har ført til den mest intense internasjonale debatten om rustningskontroll på flere tiår. Hvis planen vedtas, kan det bety at amerikansk forsvarspolitikk legges helt om. Clintons dilemma akkurat nå er om han selv skal ta denne avgjørelsen, eller overlate den til den neste presidenten, Al Gore eller George W. Bush, som velges i november.

TRE GANGER HAR USA forsøkt å skyte ned en rakett med en annen rakett. En gang var det blink, to ganger bom. Gårsdagens bom innebar en uventet overraskelse. Forsvarsraketten klarte ikke engang å utløse stridshodet på toppen, som skulle smelle inn i og ødelegge den andre raketten.

- Den feilen sto ikke engang på lista mi over ting som kunne gå galt, sa den amerikanske generalen Ronald Kadish på en pressekonferanse i går. Han slo fast at han både var skuffet og forbauset.

Hans russiske kollega, Leonid Ivasjov, var ikke det minste overrasket. Han slo fast at et sikkert rakettforsvar er en umulighet.

- Russland vil alltid kunne overvinne et amerikansk rakettforsvar. Spørsmålet er om det er verdt å bruke enorme summer på et problem som kan løses politisk, sa Ivasjov i går.

FORSVARSRAKETTEN skulle ha truffet den andre etter en halv times tid, om den hadde virket som planlagt. I stedet gikk 100 millioner dollar, nær 900 millioner kroner, opp i røyk. Så mye kostet testen, ifølge nyhetsbyrået AP. Den amerikanske Kongressen har regnet ut at hele det nye våpensystemet vil koste om lag 500 milliarder kroner. Den samme Kongressen har også regnet ut at om byggingen nå må utsettes, så vil de amerikanske skattebetalerne få en ekstraregning på en milliard kroner for hver måned.

Planen er å ha de første 20 forsvarsrakettene klar til utskyting i år 2005. Men da må det først bygges en ny radar i Alaska. På grunn av de barske værforholdene i denne delen av USA, må beslutningen om å bygge den tas allerede denne høsten - om planen skal holde. Gir Clinton grønt lys for radaren, så gir han samtidig grønt lys for hele våpensystemet.

FØRST SKAL forsvarsminister William Cohen legge fram sin anbefaling for Clinton. Før gårsdagens test, som er den siste før Clinton må bestemme seg, forsøkte Cohen å nedtone betydningen av den. Han understrekte at denne testen bare var en i rekken av nye tester i framtida.

- Vi tester en svært vanskelig teknologi, og derfor må vi ta ett steg av gangen. Det vi forsøker, er jo faktisk å skyte ned en kule med en annen kule, sa Cohen.

Det nye våpensystemet er en komplisert sammensetning av ulike typer radarer, satellitter og forsvarsraketter. Målet er å beskytte hele USA mot fiendtlige atomangrep fra stater som Nord-Korea, Iran og Irak. Amerikansk etterretning har funnet ut at Nord-Korea og Iran muligens vil kunne gjennomføre et slikt angrep i år 2005. Etter at de første 20 rakettene er på plass, vil USA utplassere 80 nye på samme sted i Alaska. Det vil først kunne skje i 2007. Ferdig utbygd skal systemet ha 250 forsvarsraketter, og de vil da være utplassert på to ulike steder i USA.

DET NYE VÅPENSYSTEMET har fått mange navn, «mini-Star Wars» og «rakettskjoldet», men er på ingen måte et kjært barn, verken i Russland, Kina eller Europa. Både Russland og Kina truer med å ruste opp sine arsenaler med atomvåpen om USA bygger det nye forsvarssystemet. USAs allierte er også skeptiske, mest fordi USAs planer kan føre til en framtid med militarisering og opprustning i stedet for samarbeid og nedrustning. Men muligens er skeptikerne for lavmælte, den framtida de frykter, kan være nærmere enn de tror.

Testen i går var et prestisjenederlag for det amerikanske forsvaret. Men haukene i den amerikanske Kongressen, de som mest ønsker seg de nye rakettene, har lenge sagt at byggeplanene ikke er omfattende nok. De vil ha et system hvor forsvarsrakettene skyter ned fiendens raketter i det øyeblikk de letter, ikke ute i verdensrommet. Testfiaskoen kan ironisk nok har styrket deres posisjon.