Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raketter fra Gaza mot Israel like etter Sharon ble gravlagt

Ariel Sharon er nå gravlagt ved siden av sin kone, Lily.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter at Ariel Sharon ble gravlagt ved siden av sin kone Lily i den sørlige Negev-ørkenen, ble to raketter sendt fra Gaza og inn
i Israel, melder Jerusalem Post.

Rakettene gikk rett i bakken og skadet ingen, ifølge vitner.

Israels kanskje mest kontroversielle mann, Ariel Sharon, ble i ettermiddag gravlagt ved siden av sin kone på deres gård i Negev-ørkenen, melder israelske medier. Han følger dermed ikke tradisjonen der israelske statsministre blir gravlagt på Herzl-fjellet i Jerusalem.

- Min far gjorde det umulige mulig, sa hans sønn Gilad Sharon.

Kontroversiell mann Ariel Sharon var Israels 11. statsminister. Etter åtte år i koma, døde han til sist lørdag. I dag var det to minnestunder til ære for den israelske hauken.

- Som alle historiske ledere, som alle ordentlige ledere, hadde han en stjerne som guidet ham. Hans stjerne var at Israel skulle overleve, sa den amerikanske visepresidenten Joseph R. Biden Jr. under den 90 minutter lange minneseremonien foran den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. 

MINNESEREMONI: Medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen Knessets vaktstyrke bærer kista til Ariel Sharon under en minneseremoni utenfor Knesset i dag. Like bak kommer Sharons familie. Det gjennomføres to minneseremonier for Israels 11. statsminister i dag. Sharon er en svært omdiskutert politiker - sett på som en krigshelt av noen - og en krigsforbryter av andre. Foto: Darren Whiteside/Reuters/Scanpix
MINNESEREMONI: Medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen Knessets vaktstyrke bærer kista til Ariel Sharon under en minneseremoni utenfor Knesset i dag. Like bak kommer Sharons familie. Det gjennomføres to minneseremonier for Israels 11. statsminister i dag. Sharon er en svært omdiskutert politiker - sett på som en krigshelt av noen - og en krigsforbryter av andre. Foto: Darren Whiteside/Reuters/Scanpix Vis mer

Biden fortsatte: Sharons handlinger medførte kontroverser og til og med fordømmelse (..) og han var en kompleks mann i et veldig komplekst nabolag, melder The New York Times.

- Beskyttet Israel som en løve Etter minnestunden utenfor Knesset, ble kisten med Ariel Sharon kjørt til gården hans i Negev-ørkenen, der en ny minnestund ble gjennomført.

Dagens statsminister, Benjamin Netanyahu, sa at Sharon var «en av de største militære ledere som det jødiske folket har hatt». Han døde lørdag, 85 år gammel, etter å ha ligget åtte år i koma.

Ariel Sharon er nok også den mest kontroversielle politikeren Israel har hatt, og hadde mange kallenavn: Bulldoseren, slakteren, hauken... I dag ble han også minnet for sin gode sans for humor.

Israels president, 90-årige Shimon Peres, omtalte Sharon som mannen som «snudde ting som virket umulig til muligheter».

- Israel elsket ham og han elsket Israels barn og jord. (..) Arik var en jordens mann (..) Han forsvarte og beskyttet det som en løve, var noen av Peres' karakteristikker. 

ÆRESVAKTER:  En av Israels mest kontroversielle politikere, Ariel Sharon, ble æret utenfor Knesset i Jerusalem i dag. Foto: Gali Tibbon/Afp/Scanpix
ÆRESVAKTER: En av Israels mest kontroversielle politikere, Ariel Sharon, ble æret utenfor Knesset i Jerusalem i dag. Foto: Gali Tibbon/Afp/Scanpix Vis mer

Mandag ettermiddag ble Sharon gravlagt ved siden av sin andre kone, Lily, som døde av kreft i 2000.

Karpe Diem-Magdi ut mot Erna
Ariel Sharon skaper kontroverser, også etter sin død. Lørdag sendte Erna Solberg ut en pressemelding hvor hun uttrykte sin medfølelse:

- Overfor Israels statsminister Benjamin Netanyahu og det israelske folk vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse ved tidligere statsminister Ariel Sharons bortgang. Ariel Sharon har vært en sentral skikkelse i sitt land i flere tiår. I dag har en sterk leder gått bort og mine tanker går i dag også til Sharons familie, sto det å lese i pressemeldingen.

Ernas ord fikk norsk-egypteren Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i hiphop-gruppa Karpe Diem til å reagere. På gruppas offisielle instgramkonto skrive han:

«En 85 år gammel jævel, som viet store deler av sitt liv til det israelske krigsmaskineriet, er død. Og du sendte ut en pressemelding med «din dypeste medfølelse» til det israelske folket. Og du omtalte ham som «en sterk leder» og «en sentral skikkelse». Og du skrev ikke noe mer om Ariel Sharon»

«Har du planer om å gjøre det med alle andre jævler som dør? Har du planer om å omtale dem som sterke ledere eller sentrale skikkelser, uten å skrive noe mer?».

Dagbladet har rettet flere henvendelse til Statsministerens kontor, men Erna Solberg ønsket ikke å kommentere Abdelmaguids Twitter-melding.

KONTROVERSIELL:  Mens Israel æret sin avdøde statsminister, Ariel Sharon, er det også mange palestinere og innbyggere i arabiske land som feiret hans død. På bildet er det palestinske barn i flyktningleiren Ein el-Hilweh i Sør-Libanon som feirer hans død. Foto: Mohammed Zaatari/Ap/Scanpix
KONTROVERSIELL: Mens Israel æret sin avdøde statsminister, Ariel Sharon, er det også mange palestinere og innbyggere i arabiske land som feiret hans død. På bildet er det palestinske barn i flyktningleiren Ein el-Hilweh i Sør-Libanon som feirer hans død. Foto: Mohammed Zaatari/Ap/Scanpix Vis mer

• Var Ariel Sharon en kriger eller en krigsforbryter? Al Jazeera diskuterer tema her.