Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raketter mot bensinpumper og biler

I fjor ble 128 mennesker skadd. Nyttårsfeiringen i år kan bli verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fjor 128 mennesker skadd av raketter og fyrverkeri på nyttårsaften. Over 20 av dem fikk alvorlige øyeskader - to ble blinde etter rakettfyring i hytt og pine.

Denne nyttårskvelden - den siste med lovlige raketter - kan bli enda verre. I går fikk nyttårsfeiringen en alvorlig opptakt i «verstingfylket» Rogaland. Fem unge menn ble skadd og husmuren flyttet seg da lek med en hjemmemikset salutt gikk helt galt.

Den ene mennene fikk revet av foten. - Tilstanden er alvorlig, han er under intensiv behandling, får Dagbladet.no opplyst ved intensivavdelingen på Universitetssykehuset i Stavanger.

Lenge før feiringen egentlig skal starte renner meldingene inn om hodeløs rakettskyting der tilfeldigheter har avverget flere alvorlige ulykker.

Nattens stunt i Årdal i Sogn og Fjordane var raketter mot bensinpumper. Rakettene ble skutt fra en bil, og sjåføren risikerer å miste førerkortet  selv om det ikke var han som fyrte av rakettene, skriver Firda.no.

I Telemark ble biler i fart beskutt med nyttårsraketter både i Bamble og Bø, skriver Varden.no

Det ble også en familie i Trøgstad i Østfold da de skulle ut og lufte hunden, ifølge Smaalenene.no.

Aftenbladet.no forteller om den årlige romjulshappeningen i Randaberg i Rogaland - «krig» med raketter mellom rekkene av trehus.

 IKKE SLIK:  Sørg for at en person har ansvaret for oppskytingen og at de andre holder seg unna, er oppfordringen fra Oslo brannvesen. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
IKKE SLIK: Sørg for at en person har ansvaret for oppskytingen og at de andre holder seg unna, er oppfordringen fra Oslo brannvesen. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Rogaland har flest alvorlige fyrverkeriulykker hvert år.

Generelt er to av tre skadde menn. Og halvparten av de skadde er under 18 år - aldersgrensen for å skyte opp raketter.

23 bygninger fikk store brannskader under den forrige nyttårsfeiringen over hele landet.

Oslo brannvesen hadde 34 utrykninger natt til i dag, mange av branntilløpene ble utløst av raketter i kontainere og søppelkasser.

- Hvordan skal dere demme opp for denne kvelden, vaktkommandør Håvard Bakken i Oslo brannvesen?

- Vi har en anmodning før det braker løs. Vi ber om at det tidlig på kvelden blir utpekt en ansvarlig for utskytingen i hvert selskap og at resten holder seg på behørig avstand. Beredskapsmessig har vi bemannet alle utrykningsbilene i kveld og natt, og vi kommer til å være ute i gater og parker der mange er samlet   for å minne om alvoret før det brakjer helt løst. Så får vi på det sterkeste håpe at det er noe vett igjen får det nye året skal feires,  sier Bakken til Dagbladet.no.

Raketter mot bensinpumper og biler
TILFELDIG AT INGEN BLE DREPT: Fem unge menn ble skadd, en alvorlig, da lek med hjemmemikset nyttårssalutt gikk galt i Lund i Rogaland i går. Husmuren i første etasje flyttet seg.
IKKE SLIK: De unge mennene i Lund i Rogaland forklarer til Dagbladet at de blandet sammen krutt fra helt vanlige nyttårsraketter. - Det er ingen indikasjoner på at det har vært andre ingredienser som forårsaket eksplosjonen, sier politiavdelingssjef Henry Tendenes til Dagbladet.no i dag.
SLIK: En bruskasse med flasker fylt med sand eller vann egner seg bra som utskytingsrampe, råder fagfolk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media