Raketter og skylapper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går kunne vi her i avisa avsløre at Norge hadde kjøpt ti panservernraketter av Israel. Det var en pinlig avsløring for den norske regjeringen, ikke bare fordi det hadde skjedd, men også fordi regjeringen åpenbart ikke visste om våpenkjøpet.
  • Saken er et eksempel på at Forsvaret av og til synes å leve i sin egen, temmelig lukkede verden. I dette tilfellet var oppgaven å finne fram til panservernraketter som skal supplere dem Hæren allerede har. Noen ser seg rundt i verden, finner ut at Israel har en interessant teknologi på dette området, og bestiller ti testraketter derfra. Det er, mildt sagt, en demonstrasjon av manglende utenrikspolitisk skjønn.
  • Kjøpet stilte utenriksminister Jan Petersen i pinlig forlegenhet. Han toet sine hender og hevdet at saken ikke sorterer under ham, men under Forsvarsdepartementet. Mens opposisjonspartiene i Stortinget, på sin side, gned seg fornøyd i hendene og krevde en forklaring av ham på hvorfor Norge kjøpte våpen fra et land i krigstilstand.
  • Når et innkjøp av våpen i pris ligger under en viss verdi, er ikke politisk behandling av saken nødvendig. Det er det som åpenbart har skjedd her. Noen med skylapper i Forsvaret har oversett det faktum at israelske våpen jevnlig og systematisk har knust palestinske bygninger, bygd ved hjelp av norske skattepenger. Og, enda viktigere, det faktum at Israel nå er på randen av full krig mot palestinerne. Så seint som i går truet den israelske regjering med å gjenokkupere de selvstyrte palestinske byene.
  • Våpenkjøpet kan bli tolket, slik den palestinske delegasjonen i Oslo gjorde det, som en støtte både til den israelske krigsmaskinen og Israels politikk. Regjeringen må nå, for å unngå slike pinlige episoder i framtida, revurdere Forsvarets fullmakter når det gjelder innkjøp av våpen. Raketter på vidvanke er farlig på alle måter. Men utenriksminister Jan Petersen beskrev i Stortinget i går Israel som en okkupasjonsmakt. Det kan i hvert fall bety at politikken heretter både blir stødigere og tydeligere.