POSITIVT: Forbudet mot bruk av raketter med styrepinne har gitt færre alvorlige personskader. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
POSITIVT: Forbudet mot bruk av raketter med styrepinne har gitt færre alvorlige personskader. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.Vis mer

Rakettforbud frister

Nå vil Norden lære av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øvrige nordiske land er svært interessert i Norges erfaringer med restriksjoner på bruk av fyrverkeri. Så langt er det registrert betydelig nedgang i alvorlige personskader etter nyttårssalutten.

Det kan også virke som om det er færre materielle skader som følge av rakettrestiksjonene under nyttårsfeiringen, får NTB opplyst i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fra midnatt nyttårsaften var det forbudt for private å sende opp raketter med styrepinne. Derimot var det fullt lovlig med mer «jordnære» artikler som rakettbatterier og stjerneskudd.

Stor interesse

Før årets nyttårsfeiring utarbeidet DSB et eget spørreskjema for de lokale brannvesenene. De har fått frist til utgangen av neste uke med å svare på detaljer om årets nyttårsfeiring.

- Når vi har fått inn skjemaene, vil vi lage en oppsummering og trekke konklusjoner, som også våre nordiske kolleger skal få ta del i. Både i Sverige og i Danmark er det stor interesse for våre erfaringer, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB til NTB.

- Men allerede nå registrerer vi med glede at mediene kan melde om en betydelig nedgang i de alvorlige personskadene sammenlignet med tidligere år, sier Tandberg.

Ved overgangen til 2008 ble 155 personer skadet. Av disse var 23 til dels alvorlige øyeskader. Øyeavdelingene ved landets sykehus har hittil meldt om ni øyeskader etter nyttårsfeiringen denne gang, altså mer enn en halvering.

Ny tradisjon?

Selv om dokumentasjonen ennå ikke foreligger, er Torill Tandberg ikke i tvil om at den gledelige utviklingen langt på vei kan tilskrives rakettforbudet. Også materielle skader ser ut til å være færre denne gang.

- Vi ser også en gunstig utvikling i de store byene som har benyttet profesjonelle til oppskyting av fyrverkeri. Det ville være positivt om flere byer og tettsteder innførte offentlig oppskyting. Kanskje kan årets feiring være starten på en ny, fin og mye tryggere tradisjon, sier Tandberg håpefullt.

- Kunne ikke DSB rett og slett sørge for et pålegg til kommunene?

- Vi kan ikke pålegge kommunene å bekoste fyrverkeri. Men der det har skjedd, har folk vært begeistret. Det kunne jo gjennomføres som et samarbeidsprosjekt mellom offentlige og private. Og fra et sikkerhetsmessig synspunkt er jo det mye tryggere.

- Aktuelt med ytterligere innskjerping?

- Nå vil vi la dette forbudet virke og evaluere det. Men foreløpig har vi ikke planer om ytterligere restriksjoner, sier DSB-direktøren. (NTB)