Rakettklart på nyttårsaften

Det blir klart men mye vind på nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spesielt på Vestlandet kan de bli mye vind. Og den sterkeste vinden kommer akkurat rundt midtnatt med stiv til sterk kuling, sier meteorolog Fredrik Villanger hos Storm Weather Center til Dagbladet.no.

Det er store sjanser for at det blir stjerneklart på nyttårsaften. Prognosene er fortsatt noe usikre, men værekspertene er rimelig sikre på at vi får sett rakettene.

- Det blir lettere på Østlandet enn vi har trodd tidligere. Det blir også mye vind på Østlandet og Sørlandet. Men her er det mulig at vinden først kommer seinere på morgenen. Det ser ut til å bli lite skyer på himmelen, sier Villanger.

I nord kan det bli skyer og snøbyger i Loftoten og Vesterålen. Ellers blir det kaldt og klart. Vinden kan gi føneffekt i Møre og Romsdal som vil få varmegrader.

Beregne vinden

Det er viktig å tenkte på vinden når rakettene skal skytes opp. Rakettene vil ikke gå høyt opp og kanskje ha en flatere bane.

- Man bør ha stødige utskytningsramper som man lager på forhånd. Rakettene bør siktes mot områder som ikke tar fyr. I boligfelt med trehusbebyggelse bør man ikke sende raketter i det hele tatt. Man må også respektere de lokale forbudene. Si gjerne fra til naboen om dette også, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening til Dagbladet.no.

Dropp boblejakke

Han gir også et meget enkelt tips for voksne og barn: ta på klær laget av naturstoffer.

- Kunststoffer som polyester er svært lett antennelig. Spesielt ull men også bomull har vanskelig for å ta fyr. Man bør derfor bruke klær og jakker i disse stoffene akkurat på nyttårsaften. Spesielt bør man unngå boblejakker som gjerne er rene fakler i seg selv, sier han.

Selv lar han sine barn leke med stjerneskudd ute, men kler de i ullgenser og bomullsanorakk.