HISSER TIL ANGREP:Benjamin Netanyahu og Ehud Barak skal være klare for å angripe Iran. Foto: AP/Tara Todras-Whitehill/Scanpix
HISSER TIL ANGREP:Benjamin Netanyahu og Ehud Barak skal være klare for å angripe Iran. Foto: AP/Tara Todras-Whitehill/ScanpixVis mer

Rakettoppskyting styrker spekulasjoner om israelsk angrep på Iran

Israel prøveskjøt langdistanserakett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel prøveskjøt onsdag en langdistanserakett og bidro dermed til økt spekulasjon om et forestående angrep mot Iran.

Det israelske forsvaret har ikke kommentert hvilken type rakett som ble prøveskutt fra Palmachim-basen, men det antas at det var snakk om en såkalt Jeriko-rakett.

Denne raketten skal ha en rekkevidde på 7.800 kilometer og kan dermed nå mål i Midtøsten, Europa, Asia og Afrika.

Israel er det eneste landet i Midtøsten med atomvåpen i sitt arsenal, og landet prøveskjøt også i 2008 en slik totrinns, langtrekkende ballistisk rakett.

Spekulasjoner Jeriko-raketten er en militær utgave av Shavit-raketten, som benyttes av Israel for å sende satellitter ut i bane. Det antas at raketten kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Onsdagens prøveskyting kommer samtidig med nye spekulasjoner i israelske medier om et nært forestående angrep mot Iran.

Avisen Ha'aretz skriver at statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak nå forsøker å få resten av regjeringen med på en slik angrepsplan.

Til nå har et flertall av statsrådene vært motstandere av å angripe Iran, noe de mener at USA og ikke Israel i så fall bør gjøre.

IAEA-rapport Den endelige beslutningen vil ifølge avisen bli tatt når Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i neste uke legger fram sin rapport om det iranske atomprogrammet.

Israel og USA anklager iranerne for å utvikle atomvåpen i skjul, men ledelsen i Teheran nekter for dette og fastholder at atomprogrammet utelukkende er av sivil karakter.

Vestlige eksperter stiller spørsmål ved om det kan gjennomføres et militært angrep mot Iran om vinteren, da landet vanligvis er innhyllet i tykk tåke.

Iran advarer Iranske myndigheter advarer Israel mot å pusle med angrepsplaner og sier at landet er i beredskap.

- Vi ser på enhver trussel, selv de som virker lite sannsynlige eller fjerne, som definitive trusler. Vi er i full beredskap, sier Irans forsvarssjef, general Hassan Firouzabadi til nyhetsbyrået Fars.

- Vi er rede til å straffe dem med det rette utstyret og sørge for at de angrer enhver feil de måtte gjøre, sier han.

Den iranske forsvarssjefen advarer også USA mot følgene av et eventuelt israelsk angrep.

- USA vil lide alvorlige skader om sionistregimet skulle angripe Iran, sier general Firouzabadi.

(NTB)

ADVARER: Irans forsvarssjef Hasan Firouzabadi, her med president Mahmoud Ahmadinejad og forsvarsminister Ahmad Vahidi. Foto: AFP/Scanpix
ADVARER: Irans forsvarssjef Hasan Firouzabadi, her med president Mahmoud Ahmadinejad og forsvarsminister Ahmad Vahidi. Foto: AFP/Scanpix Vis mer