Rakettsalg bak regjeringens rygg

Kongsberg Gruppen valgte å fortelle partiene på Stortinget om den omstridte våpenhandelen med Tyrkia flere måneder før den norske rakettprodusenten informerte regjeringen. Stortingets forsvarskomité fikk vite om rakettforhandlingene allerede i februar i år, men regjeringen ble ikke orientert om forhandlingene før i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sist jeg fikk detaljert informasjon om det aktuelle prosjektet var under forsvarskomiteens besøk hos Kongsberg Defence & Aerospace i vinter, forteller Bjørn Tore Godal (Ap) som er sekretær i Stortingets forsvarskomité.

Dette bekreftes av nestleder i komiteen, Tron Erik Hovind fra Senterpartiet. Besøket fant sted 11. februar.

Først fem måneder seinere, i begynnelsen av juli, ble politisk ledelse i Utenriksdepartementet informert.

- Jeg møtte representanter for ledelsen i Kongsberg Gruppen som informerte om at de forhandlet med Tyrkia om en kontrakt for salg av Penguin-raketter, sier statssekretær Jarle Skjørestad.

Han fikk også vite at forhandlingene hadde pågått i lang tid.

I mørket

Kongsberg Gruppen har, så langt Jarle Skjørestad kjenner til, ikke informert andre i UD-ledelsen eller i regjeringenom rakettforhandlingene.

Uttalelser fra forsvarsminister Eldbjørg Løwer underbygger inntrykket av at regjeringen er blitt holdt i mørket om Tyrkia-kontakten.

- Jeg vet ikke engang om det er Tyrkia som vil kjøpe våpnene, sa hun til Dagbladet 23. juli. Kongsberg Gruppen meldte om kontrakten til Oslo Børs 19. juli. At kunden var den tyrkiske marinen, ble kjent 21. juli.

Kontrakten er på 300 millioner kroner, med en opsjon for ytterligere leveranser på 150 millioner kroner.

Løwer var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Direktør for informasjon og samfunnskontakt i Kongsberg Gruppen, Even Aas, var til stede både under forsvarskomiteens besøk på Kongsberg og på møtet med Jarle Skjørestad.

Benekter

- Jeg vil benekte at vi har gått bak ryggen på noen i denne saken. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier han.

Bjørn Tore Godal forteller at han også har fått informasjon om saken direkte fra Even Aas. Aas var i 1993 personlig rådgiver for Godal som da var handelsminister.

- Vi er gamle venner og vi berører selvsagt aktuelle saker når vi snakker sammen, sier Godal.

Skeptiske

Sentrumspartiene har vært og er svært skeptiske til våpensalg til Tyrkia. I 1995 støttet Kjell Magne Bondevik et forslag fra RV om forbud mot våpeneksport til landet.

Forslaget falt, men den daværende Ap-regjeringen besluttet å si nei til alle søknader om eksportlisens for nye våpen til Tyrkia.

I Stortinget går både Høyre og Frp inn for at regjeringen skal si ja til det aktuelle Penguin-salget.

Arbeiderpartiet er splittet i saken. Får tilhengerne av våpensalg flertall i Ap-gruppen, kan Stortinget pålegge regjeringen å innvilge lisensen.

Saken blir trolig sendt til den utvidede utenrikskomiteen.

- Vi vil se nøye på regjeringens innstilling, men den vil ikke være avgjørende for vår vurdering av saken, sier Håkon Blankenborg (Ap) som leder utenrikskomiteen.

Utenriksminister Knut Vollebæk orienterer sine kolleger om saken i dag, men pressetalsmann Ingvar Havnen understreker at regjeringen ikke vil fatte noen beslutning under dagens møte.