Et rakettskjold i Europa må ikke skape flere sikkerhetsproblemer enn det løser, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Andreas Bondevik / Scanpix
Et rakettskjold i Europa må ikke skape flere sikkerhetsproblemer enn det løser, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Andreas Bondevik / ScanpixVis mer

- Rakettskjold må ikke skape problemer

NATO vurderer å henge seg på USAs planer om rakettskjold i Europa. Jonas Gahr Støre advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er helt klar på at NATO må ta del i rakettskjoldplanene til USA, i tillegg til å ha atomvåpen til avskrekking.

- Rakettskjold kan ikke erstatte atomvåpen, men det kan virke utfyllende. Rakettrusselen mot Europa er reell, sier Fogh Rasmussen.

USAs rakettskjold skal utplasseres i Romania og Bulgaria, og NATO skal etter planen ta stilling til skjoldet på toppmøtet i Lisboa i november.

Bulgaria og Romania

USAs tidligere president George W. Bushs rakettskjoldplaner i Polen og Tsjekkia møtte kraftig motstand hos russerne og førte til et spent forhold mellom Russland og USA.

Det ble derfor en betydelig bedring i forholdet da president Barack Obama i fjor skrinla Bushs planer. Også mange NATO-land var lettet over at rakettskjoldplanene ble endret.

Men USA ønsker fortsatt et rakettskjold i Europa som et vern mot raketter fra Iran, og både Romania og Bulgaria har sagt ja til utplassering. Denne gangen er det imidlertid snakk om raketter som ikke er like langtrekkende.

- Sammen med plasseringen gjør dette saken mye mindre problematisk for russerne, sier seniorforsker John Kristen Skogan ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

- Ikke skape problemer

Rakettskjoldet var tema på NATOs uformelle utenriksministermøte i Estland før helgen, der Jonas Gahr Støre (Ap) deltok.

- Det blir toppmøtet til høsten som skal bestemme veien videre for dette. Vi trenger å høre mer fra amerikanerne, sier Støre til NTB.

Utenriksministeren peker på avklaring av kommandostruktur, men også på hvordan skjoldet inngår i NATOs strategiske profil.

- Det er viktig at dette er et konsept som ikke skaper nye sikkerhetsproblemer mer enn det løser sikkerhetsproblemer, sier han.

- Det var innvendinger som vi hadde til Bushs planer. Men dette er et konsept som er mye åpnere, mye mer inkluderende overfor NATO-land og overfor Russland. Og det er positive tegn.

- Sier ikke nei

Regjeringen kommer til å vente med en beslutning til utredningen av rakettskjoldet har kommet lenger.

- Det er viktig at dette ikke fører til noe nytt våpenkappløp eller skader arbeidet for nedrustning, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD.

NUPI-forskeren Skogan peker på at Norge, Tyskland og Spania er mindre lystne på å gjøre noe som kan skape problemer i forholdet til russerne.

- I tillegg mener enkelte i Europa at utgiftene ikke står i forhold til hva man får igjen, sier han.

- I de nye NATO-landene i øst er det en sterkere oppslutning om dette enn i landene tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld omtalte som «Old Europe». Men jeg tror ikke Norge kommer til å si nei til at NATO henger seg på USAs rakettskjoldplaner, sier Skogan videre.

Russland positive

USA og NATO ønsker at Russland deltar i rakettskjoldet, men landet har vært skeptisk. Nå sier imidlertid president Dmitrij Medvedev at han vurderer seriøst tilbudet om å delta i et felles rakettskjold. Men Russland krever at man må delta i et likeverdig partnerskap.

- Hvis det er et seriøst forslag fra NATOs generalsekretær, så kan vi si ja til forslaget. Vi har lenge gått inn for at et globalt forsvarssystem, et rakettskjold, ikke bare skal beskytte ett land eller en gruppe land, men skal være til nytte for alle ansvarlige deltakere i verdenssamfunnet, sier Medvedev til Danmarks Radio (DR).

Ny epoke

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ser svært positivt på de nye signalene fra Russland

- Det kan innlede en helt ny epoke i forsvarssamarbeidet mellom NATO, USA og Russland, sier Fogh Rasmussen til DR.

Også UD er fornøyd med uttalelsene fra Medvedev.

- Vi har oppfordret til konsultasjoner med Russland om dette. Derfor er det positive signaler vi nå ser fra Russland, sier Bjørn Svenungsen til NTB.

(NTB)