Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rakettskjoldet til USA settes opp i Sør-Korea

Amerikanske styrker har begynt utplasseringen av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD i Sør-Korea.

PROTESTER: Amerikanske militærkjøretøyer passerer i Songju i Sør-Korea mens politi forsøker å holde demonstranter unna. De protesterer fordi de ikke ønsker at USA skal sette opp rakettskjoldet sitt i landet. Foto: Kim Jun-hum/Yonhap via AP
PROTESTER: Amerikanske militærkjøretøyer passerer i Songju i Sør-Korea mens politi forsøker å holde demonstranter unna. De protesterer fordi de ikke ønsker at USA skal sette opp rakettskjoldet sitt i landet. Foto: Kim Jun-hum/Yonhap via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-bilder onsdag morgen viser store kjøretøy i kamuflasjefarger med det som ser ut til å være rakettutstyr i distriktet Seongju. Hundrevis av innbyggere, bekymret for ringvirkningene for fred og miljø, protesterte høylytt og kom noen steder i håndgemeng med politiet. Sør-Koreas forsvarsdepartement bekrefter ifølge nyhetsbyrået Yonhap, at en «full installering» er påbegynt.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii. Det omtales som et rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill. Utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina og Russland og provosert Nord-Korea. Sør-Korea og USA ble enige om utplasseringen i fjor, men har framskyndet installasjonen etter at spenningen i regionen har økt de siste månedene.

De har understreket at det kun er til forsvarsbruk og bedt Kina akseptere dette, men Kina er rasende og sier THAAD forskyver sikkerhetsbalansen og truer den regionale stabiliteten.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!