Rakettskur fra Kim Jong-Un skaper atomfrykt

Minst tre raketter skutt opp siden i går morges.

MER I SIKTE? Soldater i den sørkoreanske hæren retter i morges kikkertene mot himmelen ved et check-point i Paju nær grensen til Nord-Korea. Etter gjensidige provokasjoner de siste dagene intensiveres grenseovervåkningen. Foto: AP/Ahn Young-joon
MER I SIKTE? Soldater i den sørkoreanske hæren retter i morges kikkertene mot himmelen ved et check-point i Paju nær grensen til Nord-Korea. Etter gjensidige provokasjoner de siste dagene intensiveres grenseovervåkningen. Foto: AP/Ahn Young-joonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga nærmest hagler det med kortdistanseraketter fra et av verdens siste gjenværende kommunistregimer Nord-Korea.

To raketter ble skutt opp lørdag morgen og en tredje lørdag ettermiddag, opplyste Forsvarsdepartementet i Sør-Korea. Rakettene ble styrt ned i havet i øst.

Imorges ble en fjerde nordkoreansk rakett skutt opp, melder nyhetsbyrået Yonhap News Agency.

En skur av gjensidige, harde beskyldninger kommer omtrent samtidig.

- Provoserende - Vi finner det beklagelig at Nord ikke stopper sine provoserende handlinger slik som oppskytingen av guidede raketter igår, sier Kim Hyung-Seok, som er talsmann for det sørkoreanske departementet som håndterer grensekryssende affærer.

«En hensynsløs provokasjon», mente på sin side Nord-Korea om Sør-Koreas og USAs felles militærøvelse tidligere denne uka.

SKAPER SKREKK: Nordkoreanske raketter, som denne som ble vist fram under en militærparade på Kim Il Sung-plassen i april i fjor, skaper skrekk i nabolandet Sør-Korea. Foto: AP/Ng Han Guan
SKAPER SKREKK: Nordkoreanske raketter, som denne som ble vist fram under en militærparade på Kim Il Sung-plassen i april i fjor, skaper skrekk i nabolandet Sør-Korea. Foto: AP/Ng Han Guan Vis mer

Det amerikanske utenriksdepartementet oppfordret Nord-Korea om å vise tilbakeholdenhet. Det samme gjorde FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter et møte med president Vladimir Putin i Russland i dag.

- Det er på tide at de gjenopptar dialogen og senker spenningsnivået, sa Ban Ki-moon.

Superbombefly
Men med de siste rakettene er håpet om fornyede fredssamtaler mellom de to landene på den koreanske halvøya bare skutt enda lenger inn i framtida.

Etter at Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-Un i desember lot skyte opp en langdistanserakett og særlig etter at han den 12. februar lot sine generaler avfyre Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning siden 2006, har det vært høyspenning.

Under en felles militærøvelse mellom USA og Sør-Korea sendte USA i slutten av mars superbombefly av typen B2 Spirit («Stealth») til Sør-Korea. 

Amerikanernes målsetting for flytoktet skal ha vært å «stoppe aggresjon, og sikre fred og stabilitet i regionen». Det kan nå slås fast at målet ikke ble nådd.

Stengt ned
Nord-Koreas atomprogram har i årevis vært langt oppe på den internasjonale agendaen. Mange frykter at landet om noen år kan ha utviklet et fryktinngytende kjernefysisk våpenarsenal med USA innen rekkevidde.

Sør- og Nord-Korea har likevel greid å utvikle et fredelig samarbeid, med det felles industriområdet Kaesong rett nord for grensa som et pionerprosjekt.

INSPEKSJON: PÅ dette udaterte bildet fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå Korean Central News Agency (KCNA) 7. mai inspiserer landets leder Kim Jong-Un ((t. h.) Det seirende fedrelandets krigsmuseum for frigjøringen, som konstrueres i hovedstaden Pyongyang.Foto: AFP/ KCNA
INSPEKSJON: PÅ dette udaterte bildet fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå Korean Central News Agency (KCNA) 7. mai inspiserer landets leder Kim Jong-Un ((t. h.) Det seirende fedrelandets krigsmuseum for frigjøringen, som konstrueres i hovedstaden Pyongyang.Foto: AFP/ KCNA Vis mer

Etter tilspissingen i forholdet mellom landene, er Kaesong nå ettertrykkelig stengt ned og de siste sørkoreanske representantene skal ha forlatt området.

KJERNEFYSIKK: Det kjernefysisk drevne hangarskipet USS Nimitz og rakettskipet USS Princeton (øverst) i Busan i Sør-Korea den 11. mai i år. Besøket og den felles militærøvelsen med Sør-Korea har fått Nord-Korea til å se rødt. Foto: AFP/Jung Yeon-je
KJERNEFYSIKK: Det kjernefysisk drevne hangarskipet USS Nimitz og rakettskipet USS Princeton (øverst) i Busan i Sør-Korea den 11. mai i år. Besøket og den felles militærøvelsen med Sør-Korea har fått Nord-Korea til å se rødt. Foto: AFP/Jung Yeon-je Vis mer