Rakettstart for Putin

Boris Jeltsin har gjort det igjen. Ved å velge å gå av på selveste nyttårsaften 1999 har han gitt sin arving Vladimir Putin feststemt hjelp av alle de millioner av raketter som i natt raser mot stjernene i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inngangen til et nytt årtusen vil i Russland være en fest for en ny tid og Vladimir Putin personlig. Regien bærer det politiske dyret Boris Jeltsins merke, og er av aller beste sort. Alle knep tas nå i bruk for å bygge opp Putin, som er klar favoritt i presidentvalget 26. mars. Jeltsin gikk til og med så langt i sin nyttårstale til det russiske folk at han ydmyket seg selv. Han ba om unnskyldning for sine feil og for at han ikke hadde lykkes i å gi folket den velstand de hadde drømt om.

- Jeg går av før perioden går ut. Jeg forstår at jeg må gjøre det og at Russland må gå inn i et nytt milennium med nye intelligente, sterke, energiske mennsker. Vi som har sittet ved makten i mange år, må gå, sa Jeltsin.

For også det å krype for folket gir drahjelp til Putin.

Korrupsjon

Det var en sliten politiker og en sterkt presset mann som satt blek bak sitt skrivebord og stirret mot TV-kameraene. For Jeltsin gjaldt ikke avgangen bare Russlands framtid. Det gjaldt i høyeste grad hans egen og hans nærmestes framtid.

En korrupsjonsskandale der Jeltsins underskrift er en smoking gun på et kredittkort-bilag, og beskyldninger om omfattende hvitvasking av penger, gjør framtida usikker for både Jeltsin og hans datter Tatjana. Med Putin som herre i Kreml tyder alt på at både han selv og hans nærmeste familie er siktret immunitet, og vil unngå etterfrorskning.

Krig

Vladimir Putin er nå Russlands suverent mest populære politiker. Det var det ingen som tiltrodde den tilknappede spionen da han til alles overraskelse ble statsminister tidlig i høst. Men bomber mot boligblokker i Moskva som tsjetsjenske ekstremister fikk skylda for, og en godt regissert krig i Tsjetsjenia har gjort at Putin står fram som en leder med stor L.

Etter år med kaos lyser det handlekraft fra Kreml. Det er signaler som treffer det russiske folk hjemme. Putin understreket sitt image som handlekraftig med å gi ut et politisk manifest onsdag denne uka. Han skriver at Russland verken vil bli noe demokrati etter vestlig mønster, eller innføre en fullstendig markedsøkonomi. Og han understreket behovet for en sterk stat, «i tråd med nasjonale tradisjoner og forholdene i landet», som han valgte og uttrykke det.

Pinochet

Vi ser altså konturene av et Russland som går i mer autoritær retning hvis Putin vinner presidentvalget i mars. I Moskva snakker man om den chilenske diktatoren Augusto Pinochet som et forbilde for Putin. Forholdet til Vesten kan også få en knekk med president Putin. De signaler han har sendt ut tyder på at han vil utfordre USAs ledelse i internasjonal politikk på en annen måte enn Jeltsin har gjort.

Når det gjelder Jeltsins motkandidater er Jevgennij Primakov den eneste reelle utfordrer. Han var en populær statsminister inntil han ble sparket i mai i år. Den åpenbare grunnen til at han ble sparket var at han tillot etterforskning av alle indisiene om kurrupsjon og hvitvasking av penger i Jeltsins innerste krets. Primakov og Moskvas populære ordfører Jurij Lusjkov er de fremste kritikerne av Boris Jeltsin og hans regime.

Sånn vil Boris Jeltsins person prege presidentvalget i mars, der han selv ikke deltar. Hans politiske etterlatenskaper vil sveve over en valgkamp som allerede ser ut til å bli svært skitten. Det er en trist slutt på en politisk karriære som begynte i 1991 med Boris Jeltsin som hele folkets revolusjonshelt.