Råkjører mer på skoleveiene

Politiet er sjokkert over bilistenes manglende respekt for skolebarn. Aldri tidligere er så mange blitt stanset for råkjøring foran skoleportene. 70 bilister er blitt fotgjengere, og sju er tatt for promillekjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene er 15185 bilister blitt kontrollert i «Aksjon skolevei».

Politiavdelingssjef Ole Høiby i UP er sjokkert over resultatene. Alt for mange kjører altfor fort når barn går til og fra skolen.

To av ti anmeldt

  • Hver annen bilist har fått muntlig reaksjon, forelegg eller er blitt anmeldt.
  • 16,3 prosent av bilistene er blitt anmeldt, fått forenklet forelegg eller må betale gebyr.
  • 70 bilister mistet lappen.
  • Sju ble tatt for promille.
  • Det er særlig økning når det gjelder anmeldelser. I 1998 måtte politiet anmelde 220 av 17902 kontrollerte bilister. I år har vært nødvendig å anmelde hele 307 av 15 185 kontrollert.

- Vi må fortsette våre aktiviteter rundt skolene, sier Ole Høiby i UP til Dagbladet.

- Normalt ville vi avsluttet økt overvåkning nå, men med de negative resultatene vil har sett må vi fortsette i mange uker framover.

Sjokkert

Erfarne UP-folk er sjokkert og ikke så lite forundret over at så mange bilister ikke viser respekt for barn til og fra skolen. Oslo politikammer har den samme erfaringen som UP.

Enkelte bilister lever fortsatt i den villfarelsen at skolen varer fra 08.30 til 14.00. Nå foregår det noe på skolen hele dagen og kvelden.

Det er fritidsordninger og elevene skal tilbake for å være med i musikken, koret eller kanskje trene med idrettslaget. Skolen brukes til mye mer enn bare undervisning, derfor må bilistene vise aktsomhet rundt skolene dag og kveld.

Politiet reagerer også stadig oftere på foreldre og foresatte som kjører barn til og fra skolen. Mange stopper og slipper av barna på helt feil sted. Det skaper unødige farer for andre trafikanter.