Råkjøring blir dyrere

Fra nyttår øker bøter for råkjøring kraftig. Fartskåte mopedister får svi mest. Se lista over de nye bøtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vedtok i dag å øke bøtesatsene for brudd på veitrafikkloven fra 1. januar.

- Ved økningen i bøtesatsene har regjeringen lagt vekt på at endringene skal gi en størst mulig trafikksikkerhetsmessig effekt. Forenklet forelegg er ett av politiets sanksjonsmidler, og det er viktig at bøtesatsene i størst mulig grad virker forebyggende, sier samferdselsminister Torild Skogsholm (V).

Satsene for forenklet forelegg ble sist endret 1. januar 2000. De aller minste fartsoverskridelsene får ingen økning i satsene, men for større overskridelser økes nå satsene med ca. 10 til 30 prosent. Kjøring mot rødt lys, ulovlig forbikjøring, over sperrelinjer eller i strid med skilt om kollektivfelt, innkjøringsforbud o.l øker alle med 500 kroner.

Men det er fatskåte mopedister som får svi mest. Bota «Kjøring med motorsykkel eller moped med ulovlig endring av maksimal motorytelse», trimming på godt norsk, dobles fra 1500 til 3000 kroner.

Her finner du hele lista

«Forskrift om endring av forskrift 29. juni 1990 nr. 492 om forenklet forelegg i vegtrafikksaker»

Sjekk bøter på SMS

ØKER BØTENE: - Bøter og gebyrer er ett av flere virkemidler for å gjøre trafikken enda tryggere. I tillegg kommer opplæring, informasjonstiltak, utbygging og vedlikehold på vegene og kontroll av kjøretøy og trafikk, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.