Måtte nødlande med seilfly:

- Rakk ikke å tenke

Et seilfly måtte nødlande i Heddalsvannet ved Notodden. Pilot Øystein Bjørklund (49) forteller at det gikk galt under avgang.

NØDLANDET: Øystein Bjørklund måtte nødlande i Heddalvannet utenfor Notodden. Problemene oppsto allerede under avgang. Foto: Jean-Jacques Maillet.
NØDLANDET: Øystein Bjørklund måtte nødlande i Heddalvannet utenfor Notodden. Problemene oppsto allerede under avgang. Foto: Jean-Jacques Maillet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag måtte et seilfly nødlande etter piloten fikk trøbbel allerede under avgang. Det skriver Romerikes Blad.

Piloten kom uskadd fra hendelsen, og ble funnet i god behold på vinga til flyet. Både en privatbåt og nødetatene kom til unnsetning etter landingen.

- Det var en dramatisk melding vi fikk om nødlanding på Heddalsvannet. Etter 7–8 minutter var vi ute med båt hos havaristen som var i god behold og satt på vingen, sier innsatsleder i Notodden brannvesen, Hallgeir Jamtveit til Telemarksavisa.

- Nå blir jeg våt

- Rett etter vi hadde tatt av begynte slepeflyet å klatre, men det steg litt dårligere enn vanlig. Så kom det en ball med eksos fra slepeflyet, og jeg fikk en beskjed over radioen om at det hadde motortrøbbel, sier Øystein Bjørklund til Dagbladet.

På vei ut fra flyplassen lå slepeflyet på omtrent 30-40 meter da det fikk motortrøbbel rett etter take off.

HJELP: Pilot Øystein Bjørklund fikk rask hjelp av både en fritidsbåt, og senere nødetatene. Foto: Jean-Jacques Maillet.
HJELP: Pilot Øystein Bjørklund fikk rask hjelp av både en fritidsbåt, og senere nødetatene. Foto: Jean-Jacques Maillet. Vis mer

- Da lå jeg litt for lavt. Vi har en sikkerhetsrutine på at vi ikke skal snu tilbake til rullebanen hvis vi ligger under 100 meter over bakken. Da forsto jeg fort at jeg måtte lande i vannet. Hadde jeg valgt en annen løsning, hadde det helt sikkert ikke gått, sier piloten.

Bak seg har piloten mer enn 11 års erfaring, og mellom 600 og 650 timer bak flyspakene i lufta uten en eneste tidligere ulykke, opplyser han til Dagbladet. Han er medlem av Sandefjord Seilflyklubb.

- Nå blir jeg våt, tenkte jeg.

- Jeg rakk ikke å tenke så mye annet. Det var bare å gå gjennom prosedyrene vi har for å lande i vannet.

FLORIDA: Et bombefly fra 2. verdenskrig styrter midt under et flyshow. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: KameraOne. Vis mer

- Siste utvei

Da flyet traff vannet, dukket cockpiten under vannet. Før han landet rakk ikke panikken å spre seg for piloten. Han hadde lukket alle luker slik at vannet ikke skulle fosse inn. Da cockpiten var under vann, fikk vanntrykket imidlertid luken i canopyen til å sprette opp, og vannet fosset inn. Deretter kom han seg opp og ut av flyet, og satt seg på vingen før han ventet på at redningen skulle komme.

- Det gikk greit for seg, og flyet holdt seg flytende, forteller Bjørklund og legger til at dette er første gangen han har opplevd å måtte utelande i vannet.

- Det er egentlig bare siste utvei. Vi lander gjerne på et jorde, dersom det oppstår en situasjon der vi må lande utenfor flyplasser. Det pleier å gå ganske udramatisk for seg, forteller han.

REDDET: Bjørklund fikk rask hjelp med å trekke inn flyet til land. Foto: Jean-Jacques Maillet.
REDDET: Bjørklund fikk rask hjelp med å trekke inn flyet til land. Foto: Jean-Jacques Maillet. Vis mer

Fikk rask hjelp

- Jeg rakk ikke å bli urolig, men jeg håpet bare jeg skulle slippe å svømme. Jeg hadde tid nok til å slå av mobilen og andre elektroniske gjenstander jeg hadde i flyet.

Etter om lag ti minutter kom en fritidsbåt bort til flyet og spurte Bjørklund om alt var i orden. Små fem minutter seinere var Notodden brannvesen også på plass med redningsbåt og mannskap. De fikk piloten opp i båten, og fikk trukket inn flyet til sjøflyhavna i Notodden.

Etter omstendighetene har både piloten og flyet det bra.

- Flyet ser greit ut, og det er ikke strukturelle skader. Det er veldig vått, men det er demontert og skal nok tørke en ukes tid, forteller piloten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer