Rakk ikke T-banen

De fire bombemennene i London opererte på egen hånd. En av dem fikk panikk og sprengte en buss istedenfor ei T-banevogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Samtidig som Englands innenriksminister Charles Clarke annonserte nye strenge regler om utvisning av «uakseptable utlendinger», ble det kjent at bombemennene neppe ble ledet fra utlandet.


De fire var britiske statsborgere som høyst sannsynlig både planla og gjennomførte terrorangrepet på egen hånd.

London-avisa Evening Standard opplyste i går, med en etterretningsagent som kilde, at bombemannen Hasib Hussain (18) som sprengte bussen i Tavistock Square 7. juli, egentlig skulle ha resit med T-banen. Men da han kom til den utpekte stasjonen på Northern line, var toget innstilt.

Da fikk han panikk og ringte de andre for å få råd, men de hadde allerede gjennomført sine aksjoner og var døde.

Ikke al-Qaida

Hadde han vært dirigert av al-Qaida eller andre utenlandske planleggere, ville han ha ringt dem, ikke sine britiske kamerater, mener politiet. Han ringte ingen andre, i stedet hoppet Hussain på den første bussen og sprengte bomba i annen etasje.

Innenriksminister Charles Clarke la i går fram nye og detaljerte utvisningsregler. Utlendinger skal uten videre kunne kastes ut av Storbritannia hvis de oppfører seg «uakseptabelt», det vil si at de i skrift eller tale «fremmer terrorisme, rettferdiggjør eller glorifiserer terrorismen».

Det samme gjelder de som «hisser andre opp til begå andre forbrytelser» og de som «oppildner til hat som kan føre til vold i samfunnet».

 DØDSBUSSEN:  Overlevende passasjerer forteller at bombemannen virket svært nervøs, og at han fingret mye med ryggsekken sin. Bomba i Tavistock Square kostet 13 mennesker livet. Foto: Scanpix
DØDSBUSSEN: Overlevende passasjerer forteller at bombemannen virket svært nervøs, og at han fingret mye med ryggsekken sin. Bomba i Tavistock Square kostet 13 mennesker livet. Foto: Scanpix Vis mer

Skeptiske jurister

Halya Gowen i Amnesty kritiserer utvisningsreglene fordi de er så vage.

Flere jurister har sagt at de nåværende reglene er gode nok.

Fortsatt venter britene på å få til avtaler med flere land om ikke å torturere eller henrette dem britene kaster ut.