Rallybil som skolebil

SANDNES (Dagbladet): Mona Tornes (18) håper å få førerkortet om en måned eller to. Bilen hun kjører er helt lik rallykongen Petter Solbergs VM-bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bilen er skamtøff, sier Mona, litt nervøs før hun tar plass bak rattet med kjørelærer Bengt Ola Bolsøy ved sin side. Din Trafikkskole i Sandnes har kjøpt inn en Subaru rallybil som skolebil. Bilen vekker oppsikt med sine spoilere og vinger, gullfargete felger og brummende motor med 225 hester.

- Veldig uheldig

Men ikke alle synes det er fornuftig av en kjøreskole å la elevene tøffe seg i en rallybil.

- Veldig uheldig og et helt feil signal å sende ut, sier direktør Leif Agnar Ellevset i Trygg Trafikk.

- Ungdommen kan bli lurt til å tro at bare de kjører rett bil, så blir de gode sjåfører, innvender han.

- I strid med målsettingen for førerkortopplæringen, sier leder for Autoriserte Trafikklæreres Landsforbund, Leif N. Olsen.

I helga kjører Petter Solberg avgjørende VM-runde i Wales i sin spesialbygde Subaru. I Sandnes vil tvillingbilen trille forsiktig rundt med ferske sjåfører bak rattet. Din Trafikkskole følger spent med på Solbergs bravader, men de avviser innvendingene mot å bruke sportsbilen som skolebil.

- Vi inviterer ikke til tøff kjøring. Denne bilen flytter seg litt fortere fra 0 til 80 enn andre skolebiler. Men selvsagt terper vi på fartsgrenser og trafikkregler, sier Martin Brekke og Bengt Ola Bolsøy, som driver kjøreskolen.

- En drøm

- Uvettig kjøring blant ungdom er et problem som må tas alvorlig. En ung gutt fikk kjøre bilen. Han gikk inn i den som den var laget av gull, det var en drøm som ble oppfylt. Han ga ingen signaler om at han ville presset farten over 80 km/t. Vår erfaring er heller at vi må mase for å få elevene til å få opp farten og holde fartsgrenser, forklarer Brekke og Bolsøy.

TØFF SKOLEBIL: Mona Tornes (18) gleder seg til å sette seg inn i rallybilen som Martin Brekke og Bengt Ola Bolsøy ved Din Trafikkskole i Sandnes har kjøpt inn som skolebil.