Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i India:

Ram Nath Kovind (71) er blant Indias lavkaster. Nå kan han bli landets neste president

Dalitene var Indias mest fattige og undertrykte, og noen man ikke skulle berøre. Nå kan en dalit bli president.

UKJENT MANN: I helga ble Ram Nath Kovind (71) hyllet i Ahmedabad. Kovind tilhører en av Indias lavkaster, men ser ut til å bli landets neste president. Foto: Amit Dave / Reuters / Scanpix
UKJENT MANN: I helga ble Ram Nath Kovind (71) hyllet i Ahmedabad. Kovind tilhører en av Indias lavkaster, men ser ut til å bli landets neste president. Foto: Amit Dave / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har neppe hørt om han før, men 71-årige Ram Nath Kovind, kan bli Indias neste president. Kovind tilhører en av Indias lavkaster, en av de såkalte dalitene.

I STEMMEKØ: Indiske politikere står i kø for å stemme fram sin president i dag. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix
I STEMMEKØ: Indiske politikere står i kø for å stemme fram sin president i dag. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix Vis mer

Dalitene er en sekkebetegnelse for de laveste kastene, de man tradisjonelt ikke skulle berøre eller ha noe med å gjøre. Dalitene utgjør rundt 16,6 prosent av Indias befolkning, og har vært Indias fattigste og mest undertrykte.

Overraskende

India ble frigjort fra Storbritannia i 1947, og fikk sin egen grunnlov i 1950.

- India har helt siden landet fikk egen grunnlov i 1950 hatt en reservasjonsordning der de laveste kastene får en viss politisk representasjon, forteller Guro Warhuus Samuelsen, doktorgradsstipendiat ved IKOS, Universitetet i Oslo.

Hun er likevel overrasket over at det nettopp kan bli 71-årige Kovind som president:

- At en dalit blir valgt, er ikke så overraskende, siden de ulike lavkastegruppene innenfor dalitene har organisert seg siden 1980-tallet. Det er mer at Kovind er en såpass lite kjent person da hans kandidatur ble lansert. Han var en lite synlig talsperson, sier Samuelsen.

Felles identitet

Sjøl skriver hun en avhandling om et lavkasteparti i Nord-India, som også er med i dalit-sekkeposten.

- Dalitene har klart å skape en felles identitet for å igjen kunne mobilisere politisk. Det har de også klart. Dalitene har utgjort - og er fremdeles - størstedelen av Indias fattige, men har fått en markant bedret livssituasjon. Lese- og skriveferdighetene er en indikator på det, sier Samuelsen.

Inntil i forrige måned var Kovind guvernør i Bihar-regionen. Men så ble han lansert som presidentkandidaten til statsminister Narendra Modi og hans regjering, skriver The Guardian.

Som en konge

MODIS MANN: Indias statsminister, Narendra Modi (midten), hilser og småprater med folk etter at han stemte på lavkaste-medlemmet Ram Nath Kovind som president i dag. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix
MODIS MANN: Indias statsminister, Narendra Modi (midten), hilser og småprater med folk etter at han stemte på lavkaste-medlemmet Ram Nath Kovind som president i dag. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix Vis mer

Indias president velges for fem år. Presidenten har ikke politisk makt, men er mer en seremoniell figur, ikke ulikt Norges konge.

Inderne gikk til stemmeurnene i dag, og presidenten offentliggjøres torsdag. Kovind antas å vinne relativt klart. Statsminister Modi var en av de første til stemmeurnene i dag, og sier at han ser fram til å jobbe med Kovind.

- Min regjering vil samarbeide på alle fronter med ham, sa Modi i dag, ifølge The Independent.

Dalit mot dalit

Motkandidatene er også en dalit, og heter Meira Kumar, tidligere diplomat og opposisjonens kandidat.

- Dalitene er sammen med muslimene (14,2 prosent) de største minoritetsgruppene i India. At begge presidentkandidatene er dalitere viser at de har innflytelse i India. Samtidig sliter for eksempel dalit-gruppen jeg skriver om med intern splittelse, sier Samuelsen.

Gjennom årtider ble dalitene sett på som urene mennesker, som ikke fikk bevege seg overalt i samfunnet. De har tradisjonelt levd med utestengelse og ekstrem fattigdom.

Nå gjenstår det å se om dalit-gruppene får det bedre med en av sine egne som president.

HEDRES: Indere går forbi bildet av avdøde Bhimrao Ambedkar, som var et medlem av en av de mange lavkastene i India. Ambedkar er sett på som en av Indias mest prominente frihetskjemperne. Han var også sjefsarkitekten til den indiske grunnloven, som forbød kaste-diskriminering. Foto: Rajanish Kakade / Ap / Scanpix
HEDRES: Indere går forbi bildet av avdøde Bhimrao Ambedkar, som var et medlem av en av de mange lavkastene i India. Ambedkar er sett på som en av Indias mest prominente frihetskjemperne. Han var også sjefsarkitekten til den indiske grunnloven, som forbød kaste-diskriminering. Foto: Rajanish Kakade / Ap / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!