Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Afrika:

Ramaphosa: - Volden mot kvinner er som en krig

Demonstranter har tatt til gatene i Sør-Afrika for å protestere mot det som omtales som et folkemord på kvinner.

PROTESTER: Det har vært voldsomme protester i Sør-Afrika i etterkant av økningen av vold mot kvinner i landet. Her demonstreres det i Durban tidligere denne måneden. Foto: Rajesh Jantilal / AFP / NTB Scanpix
PROTESTER: Det har vært voldsomme protester i Sør-Afrika i etterkant av økningen av vold mot kvinner i landet. Her demonstreres det i Durban tidligere denne måneden. Foto: Rajesh Jantilal / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den sørafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa slår alarm om volden mot kvinner og barn i landet, og sier at dødstallene er «sammenliknbare med et land i krig».

Rundt 2700 kvinner og 1000 barn ble drept av menn i fjor, og minst 100 voldtekter blir rapport inn daglig, skriver BBC.

Dette er fem ganger høyere enn det globale gjennomsnittet, ifølge nyhetsbyrået. Tallene er så skyhøye at det nå omtales som et folkemord på kvinner.

- Kvinner og barn er under angrep

- Det ligger en mørk og tung skygge over landet vårt. Kvinner og barn er under angrep, uttalte Ramaphosa i løpet av et krisemøte i regjeringen på onsdag.

Nå beskriver han også Sør-Afrika som «et av de farligste stedene i verden å være kvinne».

Presidenten lovte 75 millioner dollar i tiltak som blant annet skal inn i offentlig utdanning, styrking av rettssystemet, strengere straffer for gjerningsmenn bak seksuell kriminalitet, og bedre omsorg for ofrene.

Planen skal også inkludere tiltak for å styrke kvinners økonomiske makt.

President Ramaphosa løftet også fram den siste bølgen med vold mot utlendinger som har skylt over landet de siste ukene, og anerkjente at Sør-Afrika står overfor en kjempekrise når det kommer til vold og intoleranse.

Tidligere denne uka kom landet med en beklagelse til Nigeria etter at nigeriansk-eide butikker ble utsatt for vandalisme, ifølge BBC.

Tolv personer døde i løpet av disse angrepene. Ti av ofrene var fra Sør-Afrika og to var fra Zimbabwe.

- Samfunnet har sviktet

Økningen i vold mot kvinner har blusset opp under store protester i landet den siste tida. Over 4000 personer møtte opp for å demonstrere i Sandton i forrige uke i etterkant av drapet på den 19 år gamle universitetsstudenten Uyinene Mrwetyana.

VOLD: Demonstrantene har samlet seg bak merkeknagger som blant annet #MenAreTrash og #AmINext for å vise sin avsky mot volden. Foto: Marius Bosch / Reuters / NTB Scanpix
VOLD: Demonstrantene har samlet seg bak merkeknagger som blant annet #MenAreTrash og #AmINext for å vise sin avsky mot volden. Foto: Marius Bosch / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hun ble voldtatt og drept av en ansatt ved et postkontor da hun skulle hente en pakke.

- Samfunnet har sviktet kvinner på alle måter. Hver eneste institusjon i Sør-Afrika har mislyktes i å forsvare kvinner. Dette skjer så ofte at folk har begynt å se på det som en norm, sier en av demonstrantene, Alex Fitzgerald, til nyhetsbyrået Al Jazeera.

En annen demonstrant, Lindelwe Nxumalo, har på seg ei T-skjorte med skriften #AmINext - en hashtag som demonstrantene har samlet seg bak

- Mrwetyana hadde hele livet foran seg, akkurat som så mange andre kvinner som har blitt mishandlet av menn, sier Nxumalo til nyhetsbyrået.

58 mord om dagen

Mordstatistikken som det sørafrikanske politiet har registrert viser at tallene øker hvert eneste år i løpet av de siste ti åra. Seksuell kriminalitet, inkludert voldtekt, har økt med 4.6 prosent bare i 2019.

Mange voldtekter blir likevel aldri politianmeldt, og derfor er det sannsynlig at det reelle tallet er langt høyere.

Ifølge en fersk rapport fra det sørafrikanske politiet, ligger den offisielle mordstatistikken på 58 mord om dagen.

Statistikken viser likevel ikke motiv bak drapene, og det er derfor ikke mulig å si om ofrene ble drept fordi de var kvinner.

I fjor ble en sju år gammel jente voldtatt av en mann på toalettet i en familierestaurant i byen Pretoria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling