Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rambo-soldater jager bin Laden

NEW YORK (Dagbladet): CIA har sin egen lille Rambo-hær av tidligere elitesoldater i fiendeland inne i Afghanistan. CIA-agentene driver både krig på egen hånd og samarbeider med amerikanske luftstyrker som bomber mål agentene plukker ut på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intensiverer jakten på bin Laden

I hele forrige uke var disse agentene og spionflyene deres i hælene på al-Qaida-ledere som ble bombet etter agentenes anvisning.

Flere al-Qaida-ledere ble drept.

Men det er ikke kjent om det var CIA som dirigerte bombeangrepet som drepte Osama bin Ladens terrorgeneral og nestkommanderende, Mohammed Atef.

Det er USAs kjente gravejournalist, Bob Woodward, som skriver dette i The Washington Post.

Hemmelig

The New York Times offentliggjorde også opplysninger om den hemmelige CIA-styrken i forrige uke. Mens forsvarsminister Donald Rumsfeld og Pentagon holder daglige presseorienteringer om aktiviteten til de amerikanske styrkene, inkludert kommandoenhetene, har CIA ikke fortalt noe som helst om sine Rambo-agenter.

Sammen med journalisten Seymour Hersh har Woodward avslørt at CIA har sine egne overvåkingsfly av typen Predator, som er blitt utstyrt med Hellfire antitankraketter.

De hemmelige CIA-agentene har ved flere anledninger fyrt av disse rakettene mot mål de har plukket ut, og overrasket amerikanske overvåkingsfly og satellittsensorer som drives av de regulære, militære styrkene.

CIA først inne

Woodward skriver at CIA-agentene var de første inne i fiendeland som etterretningsenheter og anvisere av bombemål.

En slik enhet krysset grensen inn i Afghanistan den 27. september.

Andre CIA-agenter har operert sammen med enheter i Nordalliansen som de tidligere har hatt kontakt med under krigen mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på åttitallet. Mellom 10 og 20 av agentene snakker afghanske språk.

De fleste av Rambo-agentene har en fortid som kommandosoldater i de regulære amerikanske styrkene.

CIA-agentene er en paramilitær styrke som ikke bærer uniform og som ifølge krigens folkerett er å regne som spioner, ikke som soldater. De har blant annet forsynt Nordalliansen med etterretning om Talibans styrker og konsentrasjoner av al-Qaida-enheter.

Alle opplysninger om Rambo-agentene er hemmeligstemplet. De går under det lite provoserende navnet «Avdelingen for spesialvirksomhet». Lagene i felten består av fem eller seks agenter som opererer sammen.

Spionfly

De teller bare 150 i alt, inkludert flygere og spesialutdannet personell. De disponerer helikoptre, fly og det ubemannede spionflyet Predator.

Woodwards kilder sier at innsatsen til CIA-agentene har vært viktig for utviklingen av krigen i Afghanistan fordi de amerikanske flystyrkene har vært avhengige av førsteklasses etterretning i bombekrigen.

I et annet oppslag rapporterer The Washington Post at kommanderende offiserer i flystyrkene har vært frustrerte av general Tommy Franks krav til absolutt visshet om bombemålenes karakter og identitet før bombene slippes. En lang og treg kommandolinje i kombinasjon med det høye kravet til visshet og presisjon skal ha gjort at sentrale al-Qaida-ledere har sluppet unna drepende amerikanske bombeangrep.

Idet ordren om å bombe omsider kom, var målet forsvunnet.

RYDDEGUTTER: CIAs hemmelige paramilitære soldater var inne i Afghanistan før spesialtroppene, som denne amerikanske soldaten tilhører,for å jage Osama bin Laden. CIA-ramboene går i sivil og finner bombemål med uhyggelig presisjon.Foto: BRENNAN LINSLEY/AP
Hele Norges coronakart