Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rambo tatt på Rena

RENA/OSLO (Dagbladet): Befalsskoleeleven tok øvelsen litt for alvorlig: I halvannet døgn etter at øvelsen var avsluttet, levde 20-åringen fortsatt i skjul som enlokal Rambo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elevens private krig var over på det symbolske tidspunktet 1945. I går kveld!

- Han tok øvelsen vel seriøst, tatt i betraktning at det er fred her i landet. På den andre siden har han utvist gode egenskaper som soldat. Konklusjonen får bli at gutten verken bør roses eller refses.

Det sier øvingsleder ved Rena leir i Østerdalen, major Stein Fridfeldt - ikke uten humor etter at gutten ble overrumplet like nord for Elverum i går kveld.

Først etter å ha blitt omdisponert til letemannskaper, klarte hans tidligere fiender å «fange» den iherdige krigeren.

Tatt av «fienden»

Det hele startet da 20-åringens patrulje ble overrasket av «fienden» onsdag morgen.

- To ble tatt til fange, mens tre soldater flyktet ved å spre seg i terrenget. Da vår mann ikke dukket opp på avtalt sted, slo kameratene alarm, forteller Fridfeldt.

Riktignok ringte den pliktoppfyllende soldaten til leiren samme kveld:

- Trolig fikk han låne telefon av noen sivile. Han ringte sentralbordet og forklarte at han hadde det bra, og så slang han på røret. Deretter bar det til skogs igjen, antar Fridfeldt.

Etterlyst

Ved grålysningen i går ble leirens oppklaringseskadron på 92 mann kommandert ut på leting. De fikk en tøff jobb med å lete opp 20-åringen fra Buskerud, som var bestemt på å unnslippe «fienden» for enhver pris.

I går ettermiddag etterlyste militærledelsen soldaten på nærradioer og lokalfjernsyn i Østerdalen.

- Våre indikasjoner gikk ut på at gutten trodde han var i «krig». Han ble observert av sivile langs Riksvei 3 mellom Rena og Elverum, opplyser major Fridfeldt.

- Men han ble aldri funnet av militærets letemannskaper. Han må ha trodd at de var fienden, og kastet seg i grøfta eller krøpet i skjul hver gang de kom i nærheten.

Majoren tror at eldre befalsskoleelever må ha skremt gutten med skrekkhistorier om hva som skjer med tilfangetakne soldater:

- Han var innstilt på å selge seg dyrt, konstaterer leirens øvingsleder.

Maskinpistol

Iført kamuflasjeuniform og utstyrt med en MP5 maskinpistol, snek soldaten seg rundt som en lokal Rambo.

Men i går kveld klokka 19.45 var det slutt.

Da ble en sulten, trøtt og sliten soldat overrumplet på vei over ei jernbanebru nord for Elverum.

- Vi fryktet at han ville stikke av igjen. Derfor overrumplet vi ham. Han ble paff over å høre at vi ikke var fiender - men letemannskaper, smiler korporal Jon Magnus Høegh Omdahl.

Den oppfinnsomme soldaten ville ikke snakke med Dagbladet i går kveld. Etter legesjekk og et måltid mat dro han ut i skauen igjen - denne gang på bivuakøvelse.

- Vi lot ham dra, sier øvingsleder Fridfeldt.