Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ramin- Osmundsen går av

Manuela Ramin-Osmundsen har trukket seg som UDI-direktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les hele rapporten her.


  (Dagbladet.no): Klokken ti i dag la kommisjonsleder Hans Petter Graver frem granskningsrapporten som kan få hodene til å rulle i Utlendingsdirektoratet (UDI).

  Bjarne Håkon Hanssen fortalte nettopp at Manuela Ramin-Osmundsen har valgt å trekke seg som direktør i UDI. Dette fortalte hun selv til ministeren på fredag. Hun har hatt permisjon siden 7. april, på grunn av at UDI skulle granskes.

  Rapporten slår fast at Ramin-Osmundsen var orientert om den lovstridige praksisen til UDI da hun var assisterende direktør.

  Hans Petter Graver leste i dag opp deler av rapporten, som sterkt kritiserer tidligere UDI-direktør Trygve Nordby. Han tillegges ansvaret for å ha utarbeidet en praksis på kant med loven uten å ha informert departementet.

  - Det kunne ikke herske tvil om hva loven sa, og hva departementet mente om dette. UDI har bevisst lagt opp til praksis som lå i ytterkant av det lovlige. Ledelsen gjorde ingenting med dette, og departementet ble ikke orientert, sa Graver.

  Direktoratet la seg bevisst på en linje hvor regelverket og instrukser ble tøyd. Dette førte til at de havnet på feil side av loven. Det ble gitt signaler fra ledelsen om at anvendelse av utlendingsloven skulle være «liberal». Innvendinger fra saksbehandlere ble ikke tatt hensyn til da det ble lagt opp til en behandling som til dels var i strid med loven. Departementet ble heller ikke orientert, sier kommisjonen i rapporten.

  Kommisjonen finner det godtgjort at departementet ikke ble orientert om direktoratets praksis før i brevet fra 23. januar 2006.

  Rapporten slår fast at Trygve Nordby ikke oppfylte den informasjonsplikten han hadde overfor departementet.

  Utvalget mener derimot at Ramin-Osmundsen visste om praksisen allerede i høst, mens hun selv har benektet dette.


  Ga opphold til kurdere

  Graverutvalget har fått to oppgaver: I dag legger de frem første del, som omhandler UDIs vedtak om å gi oppholdstillatelse til 182 nord-irakiske kurdere. 25. oktober i fjor besluttet tidligere UDI-sjef Trygve Nordby, gjennom et såkalt praksisnotat, at irakiske kurdere med midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening (MUF-status), kunne få varig opphold selv om de ikke oppfylte krav den forrige regjeringen stilte.  Både tidligere kommunalminister Erna Solberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mener UDI med dette utformet en ny politikk uten klarering fra politiske myndigheter. Hanssen ble først kjent med den nye praksisen i januar i år.

  Manuela Ramin-Osmundsen, som ble utnevnt til ny direktør i UDI 17. mars i år, var nestleder under Trygve Nordby men har benektet kjennskap til det omstridte praksisnotatet. Rapporten slår imidlertid fast at hun kjente til praksisen fra høsten 2005.

  Trygve Nordby har hele tiden sagt at Ramin-Osmundsen var kjent med den nye praksisen.

  Utvalget skal også ha en mer generell gjennomgang av ansvarsforholdene og utformingen av praksis i UDI, og legge fram forslag til endringer i styringsdialog, regelverk og retningslinjer «som sikrer at UDIs praksis følger gjeldende lov, forskrift og instruks». Som i klartekst betyr at det skal ryddes grundig opp i en UDI-kultur og -praksis som fra flere hold oppfattes som egenrådig og motvillig. Denne delen av rapporten blir ikke lagt frem i dag.

SLUTTER: Granskningen slår fast at Manuela Ramin-Osmundsen var orientert om den lovstridige praksisen til UDI. Fredag ga hun Bjarne Håkon Hanssen beskjed om at hun slutter som UDI-direktør. Foto: Scanpix
SLUTTER: Granskningen slår fast at Manuela Ramin-Osmundsen var orientert om den lovstridige praksisen til UDI. Fredag ga hun Bjarne Håkon Hanssen beskjed om at hun slutter som UDI-direktør. Foto: Scanpix Vis mer
Ramin- Osmundsen går av
GRANSKET: Utvalgsleder Hans Petter Graver la frem granskningsrapporten i dag klokken 10.00.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling