Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ramin-Osmundsen-effekten» kan ramme Haga

Kan bli felt av «storm i et vannglass».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiske observatører mener bråket rundt olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er en storm i et vannglass, men har potensial i seg til å bli farlig for henne.

Les også: «Jobber én dag i uka, får 450 000 kroner»

De siste ukenes bråk rundt den omstridte konsulentavtalen Olje- og energidepartementet har inngått med Hagas partikollega Eli Arnstad, fikk en ny omdreining fredag.

Da innrømmet Åslaug Haga at hun selv kom opp med Arnstads navn i et internt møte i departementet bare fire dager etter at partikollegaen hadde gått av som Enova-sjef.

Haga sier at hun da stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne brukes av departementet.

Dette kom fram i Hagas redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag ettermiddag.- Har skapt en usikkerhet
Forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, professor Bernt Aardal, mener saken er potensielt farlig for Haga.

- I første runde svarte hun litt unnvikende på spørsmålet om hvem som foreslo Arnstad, og sett i ettertid ville det vært en fordel om hun allerede da kunne sagt at det var hun som brakte det på banen. Det gjør at det er skapt en usikkerhet rundt saken, sier Aardal til NTB.

- Rent nøkternt sett så virker ikke dette som den veldig store saken, men det som vil være uheldig for Haga er hvis det nå kommer fram ytterligere nye eller endrede opplysninger, slik at det blir skapt et inntrykk av at man har holdt tilbake opplysninger, eller eventuelt løyet. Da vil hun ligge veldig tynt an, sier Aardal.

Manuela-syndromet
- Betyr det at hun kan stå i fare for å bli tatt av samme dynamikk som felte tidligere likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap)?

- I utgangspunktet er det nesten litt urimelig om en sak som dette skulle være det som fikk henne til å ta avskjed fra regjeringen, men man kan aldri si aldri i politikken. Det er mange ulike hensyn som blander seg inn, ikke minst fra opposisjonens side, og i siste instans medias interesser for å holde saken varm, påpeker Aardal.

KAN KOSTE HAGA JOBBEN: Bråket rundt Enova og Eli Arnstads  omstridte konsulentavtale med Olje- og energidepartementet, kan ha  svært negative konsekvenser for olje- og energiminister Åslaug Haga, tror politiske analytikere. Akrivfoto: SCANPIX
KAN KOSTE HAGA JOBBEN: Bråket rundt Enova og Eli Arnstads omstridte konsulentavtale med Olje- og energidepartementet, kan ha svært negative konsekvenser for olje- og energiminister Åslaug Haga, tror politiske analytikere. Akrivfoto: SCANPIX Vis mer

Leder i Transparency International, Jan Borgen, har tidligere uttalt at Arnstad-saken kan være verre enn Ramin-Osmundsen-saken, fordi konsulentstillingen i dette tilfellet ikke engang var utlyst.

Innenfor handlingsrommet
Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved UiO mener imidlertid at det Haga har gjort ikke er noe å bli særlig oppbrakt over.

- Jeg mener det må ligge innenfor det handlingsrom en statsråd har å få foreslå navn når det gjelder kompetanse innenfor et område av departementet, uansett om vedkommende er fra et eget parti eller fra et annet parti, sier Narud.

Hun synes imidlertid det er vanskelig å si om Haga vil klare å ri stormen av.

- Det avhenger helt av hvordan hun håndterer denne saken framover, og hvordan hun svarer på de spørsmål opposisjonen kommer til å stille, sier hun.

Olje- og energiministeren mener selv de nye opplysningene i brevet til Stortinget er uproblematiske. Hun viser til at hun ikke er inhabil i forhold til Eli Arnstad, og at hun dessuten ikke hadde noe med selve ansettelsen å gjøre.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal behandle svarbrevet hennes tirsdag.

(NTB)

image: «Ramin-Osmundsen-effekten» kan ramme Haga
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media