Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ramin-Osmundsen kan ha vært inhabil

Kjente det nye barneombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det nye barneombudet Ida Hjort Kraby får stadig mer kritikk. Ifølge jussprofessor Eivind Smith kan det stilles spørsmål om hvorvidt statsråd Manuela Ramin-Osmundsen var inhabil da hun ansatte det nye barneombudet

Ida Hjort Kraby, tilhører det samme kvinnelige juristnettverket som barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap). Også fra annet hold vanker det kritikk. Ifølge en av de andre søkerne ble utlysningsteksten til stillingen endret underveis.

- Vi er bekjente

- Hvis statsråden og det nyutnevnte barneombudet er venner eller nære bekjente, kan det foreligge rimelig grunn til å stille habilitetsspørsmål. I så fall ville det vært en fordel om spørsmålet om statsrådens habilitet var avklart av Justisdepartementets lovavdeling før utnevnelsen av barneombudet ble foretatt, sier Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

Ida Hjort Kraby sier selv at hun og Ramin-Osmundsen er «bekjente», men hun mener at hun ikke har noe forhold til statsråden, regjeringen eller staten som gjør det vanskelig for henne å være et uavhengig og selvstendig barneombud, melder NTB. 

Hjort Kraby sier at hun søkte jobben på selvstendig grunnlag, og at hun ikke ble oppfordret av Ramin-Osmundsen til å søke.

Nytt krav

Ifølge barneforsker Karin Gustavsen Tvetene, som også søkte stillingen, kom et krav om juridisk kompetanse inn underveis i prosessen.

NYTT BARNEOMBUD: Ida Hjort Kraby ble fredag utnevnt til nytt barneombud av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen. Nå viser det seg at de to kjenner hverandre fra et kvinnelig juristnettverk. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
NYTT BARNEOMBUD: Ida Hjort Kraby ble fredag utnevnt til nytt barneombud av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen. Nå viser det seg at de to kjenner hverandre fra et kvinnelig juristnettverk. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Denne typen kompetanse er i etterkant blitt trukket fram av statsråden, blant annet som begrunnelse for at det nåværende ombudet, psykolog Reidar Hjermann, ikke fikk fornyelse av åremålet som ombud.

- Slik jeg husker det nå, var det etterlyst kompetanse som knytter seg til det å være skikket som ombud, sier Gustavsen Tvetene til NRK.

Hjort Kraby ble utnevnt som nytt barneombud fredag. Hun overtar etter Reidar Hjermann, som ikke fikk forlenget sitt åremål etter fire år. Dette er ganske uvanlig, og mange mener han måtte slutte fordi han har sagt imot den rødgrønne regjeringen i flere saker. Han ønsket selv å fortsette.

For tette bånd til departementet

Dette har satt i gang en debatt om hvorvidt det er riktig at barneombudet skal utnevnes av barne- og likestillingsdepartementet, som det også har i oppgave å overvåke.

FN har kritisert den norske barneombudsordningen for å være for avhengig av departementet.

Norges første barneombud Målfrid Grude Flekkøy mener barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) ikke hadde godt nok argument til å skyve ut Reidar Hjermann.

Statsråden har trukket fram at Ida Hjort Kraby har juridisk kompetanse, noe Reidar Hjermann ikke har. Han er utdannet psykolog og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.

Grude Flekkøy mener juridisk kompetanse ikke er nødvendig for barneombudet, og understreker at det er tre juridiske stillinger ved kontoret.

<B>KRITISK:</B> Jusprofessor Eivind Smith mener statsråden kan være inhabil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media