Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ramlan (18) måtte sage av beinet for å overleve

Ble fanget i bygning som kollapset i jordskjelvet.

OVERLEVDE: Ramlans (18) bein ble kunst under en betongsøyle da bygningen han jobbet i kollapset. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Scanpix
OVERLEVDE: Ramlans (18) bein ble kunst under en betongsøyle da bygningen han jobbet i kollapset. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): 18 år gamle Ramlan jobbet i sjuende etasje i en bygning som kollapset under jordskjelvet som rammet Sumatra i Indonesia onsdag i forrige uke.

Sammen med kollegaene prøvde han å flykte ut, men på vei ut ramlet en betongsøyle over ham. Ramlan lå igjen i bygningen alene, med beinet sittende fast under den tunge søyla, melder flere medier, blant annet det britiske nyhetsbyrået PA.

Ramlan prøvde med en gang å dra seg vekk, men han klarte det ikke. Beinet var kraftig skadet.

18-åringen klarte å rekke en spade som lå like ved. Med den begynte han å hakke på beinet for å komme seg løs, men spaden var ikke skarp nok til at han kom seg løs, skriver Guardian.

- Tenkte bare på vennen

Da oppdaget han at mobilen hans ikke hadde blitt skadet. Raskt fikk han tak i kollegaen Eman (53), som hadde flyktet ut av bygningen og han kom tilbake da han skjønte hva som hadde skjedd med vennen.

- Jeg tenkte bare at jeg måtte redde vennen min, så jeg dro tilbake da han ringte. Jeg tenkte ikke over at det kunne være farlig, jeg tenkte bare på hvordan det gikk med vennen min, har Eman sagt til representanter for den britiske hjelpeorganisasjonen Caritas.

Eman prøvde også å bruke spaden, men også han fant ut at spaden var for sløv. Han fant en hakke som han ga til Ramlan, men også den var for sløv til at han klarte å skjære løs beinet. Han fant deretter en sag, men også den var for sløv til at han klarte det selv.

Eman, som kaller Ramlan «lillebror», måtte da ta over. Til slutt klarte han å sage over beinet, før han bant t-skjorta si rundt såret og bar ham til Yos Sudarso-sykehuset som ligger i nærheten. Der klarte legene å stanse blødningen og forhindre at beinet ble infisert. Ifølge Caritas måtte legene amputere beinet på nytt noe lenger opp.

Nødhjelp-problemer

704 personer er bekreftet omkommet i jordskjelvet, 343 er savnet. Omtrent 1500 personer ble skadet i skjelvet, 600 av dem alvorlig.

Episenteret for skjelvet som målte 7,6 på Richters skala lå i havet utenfor Padang på Sumatra.

Sykehusene måtte operere folk i gangene etter skjelvet, og det var også et sykehus i Padang som kollapset.

STORE ØDELEGGELSER: Halvannen uke etter jordskjelvet er skadene fortsatt svært tydelige mange steder i Padang. Foto: REUTERS/Crack Palinggi/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Halvannen uke etter jordskjelvet er skadene fortsatt svært tydelige mange steder i Padang. Foto: REUTERS/Crack Palinggi/Scanpix Vis mer

Det har vært problemer med å få inn nødhjelp til ofrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling