Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rammene i avtalen er på plass

Ifølge rederiet gjenstår bare detaljer før nordmennene er løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For femte dag på rad holdes de to sjøoffiserene, Jarle Johansen (45) fra Ålesund og Roger Bjerkås (40) fra Kristiansund som gisler.

Rederiet som eier den norske forsyningsbåten «Northern Comrade» har hele tiden vært optimistiske med tanke på å få løslatt de to nordmenne og deres to ukrainske kolleger. Forhandlingene med kidnapperne har imidlertid tatt lengre tid enn først antatt.

Men nå gjenstår bare detaljer, forteller direktør i Trico Supply AS.

- Nå er for så vidt rammene på plass i avtalen. Det forhandles om noen detaljer som må på plass, sier Endresen til Dagbladet.no.

Før det blir mørkt

Det er et lokalsamfunn i Nigerdeltaet som påtatt seg ansvaret for kidnappingen. De krever å få ta del i et økonomisk avtaleverk som det nigerianske oljeselskapet Peak Petroleums har inngått med andre grupper i samfunnet.

Det var Peak Petroleums som leide den norske supplybåten med de to nordmenne om bord.

Siden kidnappingen er det blitt jobbet natt og dag på kontoret til Bjørn Endresen på Fosnavåg. Nå håper han avtalen med kidnapperne er på plass før dagen er omme, men han tør ikke love.

FEMTE DAG: For femte dag på rad holdes de to nordmenne fanget sammen med sine to ukrainske kolleger. Foto: Illustrert Norsk Skipsliste/Scanpix
FEMTE DAG: For femte dag på rad holdes de to nordmenne fanget sammen med sine to ukrainske kolleger. Foto: Illustrert Norsk Skipsliste/Scanpix Vis mer

- Vi hadde håpet å få de løslatt i løpet av dagen, men nå som det snart blir mørkt er jeg redd vi må vente til i morgen.

Endresen sier det blir mørkt i sjutiden i Nigeria, og etter det er det ganske enkelt lite bevegelse i området når mørket har falt på.

UD ba om hjelp

For å legge ekstra press på den nigerianske motparten i forhandlingene har Utenriksdepartementet via ambassaden bedt lokale myndigheter om hjelp.

- Vi ber om bistand for å legge press på delstatsregjeringen der gislene sitter, slik at vi kan få en fortgang i saken, sier Tore Nedrebø, Norges ambassadør i Nigeria, til NRK.

Ifølge Nedrebø er det enkelte taktiske problemer som må løses.

- Men det er noe med avslutningen av avtalen, og dessuten uttransport av gislene, som tar for mye tid, sier ambassadøren til NRK.