Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rammer alle med mørk hud

Med tordenrøst kritiserte riksadvokat Tor-Aksel Busch i går flere sider ved byrettens dom i Kjuus-saken. Han ba Høyesterett vurdere om flere av utsagnene i Hvit Valgallianses partiprogram rammes av rasismeparagrafen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å bringe flere uttalelser i det omstridte partiprogrammet inn for Høyesterett enn det Kjuus ble dømt for i Oslo byrett, ber Busch landets høyeste domstol om å gå utenfor selve ankegrunnlaget i sin prinsippbehandling av saken.

- Høyesterett har kompetanse til å avgjøre om andre utsagn i partiprogrammet rammes av straffelovens paragraf 135a, og om de rasediskriminerende utsagnene rammer alle mennesker i Norge med mørk hudfarge, sa Busch da han tok fatt på sin prosedyre i går.

Misfornøyd

Busch uttrykte sterk misnøye med byrettens dom mot Jack Erik Kjuus i sin prosedyre. Han konkluderte med at uttalelsene til Kjuus ikke kan tillates, fordi de strider mot internasjonale konvensjoner Norge har sluttet seg til. Kjuus, som ble dømt til 60 dagers betinget fengsel for brudd på rasismeparagrafen for «truende og forhånende» utsagn mot utenlandske adoptivbarn, ble ikke dømt for tilsvarende utsagn mot utenlandske kvinner.

Retten fant at utsagnene er så generelle, og gjelder så mange, at de ikke rammes av straffeloven.

Avviste press

- Mener byretten at utelukkende adoptivbarn under 18 år rammes av utsagnene eller også adopterte over 18 år? spurte Busch. Han påpekte flere uklarheter og mangler i premissene for byrettens dom.

Busch avviste blankt forsvarer John I. Henriksens påstand om at Riksadvokaten i sin tid tok ut tiltale mot Kjuus etter press fra FN:

Prøvesak

- Påtalemyndigheten opplevde intet press. Men kritikken fra FN og den oppmerksomheten det har skapt, gjorde at vi var på utkikk etter en prøvesak som egner seg til å bli prøvd for domstolen, sa Busch.

Mens Kjuus forsvarer, John I. Henriksen, la ned påstand om at Kjuus' frifinnes, vil Busch be Høyesterett forkaste anken når han avslutter sin prosedyre i dag.

Hele Norges coronakart