Covid og sopp

Rammer de sykeste: - Utfordrende

Noen av de sykeste covid-pasientene blir rammet av soppinfeksjon. Men covid-soppen som har rammet India, er ikke påvist i Norge.

OVERLEGE: Liv Hesstvedt er overlege i infeksjonsmedisin ved Ullevål sykehus. Foto: Privat
OVERLEGE: Liv Hesstvedt er overlege i infeksjonsmedisin ved Ullevål sykehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert

India har i flere måneder slitt med et utbrudd av soppinfeksjonen Mucormykose. Over 30 000 coronapasienter har blitt smittet, og det er rapportert over 2000 dødsfall.

At pasienter med virusinfeksjoner rammes av soppinfeksjoner er ikke uvanlig, men Mucormykose-soppen er ikke påvist blant norske coronapasienter.

I Norge er det derimot en annen type sopp som rammer - Aspergillus fumigatus.

- På Ullevål har vi hatt veldig få tilfeller - maks fem pasienter. På Rikshospitalet er det også rapportert et fåtall, sier overlege i infeksjonsmedisin Liv Hesstvedt ved Ullevål sykehus til Dagbladet.

Hun understreker at vi i Norge ikke er i nærheten av situasjonen i India, der sykehuskapasiteten er sprengt som følge av coronasituasjonen.

- Det som foregår i India er helt forferdelig. Det er grusomt. Vi er i en helt annen situasjon, og klarer å ta hånd om pasientene, forsikrer hun.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer

- God oversikt

Aspergillus er en muggsopp og den mest vanlige forekommende opportunistiske soppen i Norge, skriver Folkehelseinstiuttet på sine hjemmesider.

Soppen kan forårsake infeksjon i lunger, luftveier, nese, bihuler og øreganger, og kan spres til andre organer som hjerne og nyrer hos immunsvekkede personer (invasiv sykdom).

- Vi ser også tilfeller av soppinfeksjonen i forbindelse med influensa, forklarer Hesstvedt.

Symptomene av soppinfeksjonen ligner influensa. Forskjellen er at du ikke blir bedre med bred behandling, som antibiotika.

- Da begynner man å tenke at dette kan være noe annet. Da leter man spesifikt i røntgen-bildene av lungene. Det som har vært vanskelig i covid-tida, er at covid, som også rammer lungene, har ført til stygge røntgen-bilder. Da sanker vi prøver, og bruker PCR-undersøkelser spesifikt for å se etter Aspergillus, forklarer hun.

Vanskelig å diagnostisere

Hesstvedt forklarer at et annet problem, er at det ikke er like muligheter for å diagnostisere infeksjonen, som gjør det vanskelig å påvise om det er snakk om Aspergillus.

- Det gjør at det blir en litt vanskelig situasjon, men vi tror at vi har god oversikt. Vi er langt unna situasjonen vi ser i India, forsikrer overlegen.

De få tilfellene som er i Norge, viser at det er de aller sykeste pasientene som rammes av soppinfeksjonen. Den er påvist hos pasientene som er innlagt på intensivavdeling som følge av covid-19.

- Det er intensivpasientene med covid som er mest utsatt. De som er ordentlige luftveissyke.

For å behandle dette, bruker legene soppmidler mot Aspergillus. Men medisinen kan være utfordrende å bruke sammen med andre legemidler.

- Det kan være ubehagelig. Da kan vi skifte medisin. Vi har flere midler vi kan bruke mot soppen. Behandlingsmessig er det ikke en enorm utfordring.

- Krever mye diagnostikk

Hun kjenner ikke til om coronapasienter med både soppinfeksjon og covid-19 er blant de som har dødd under pandemien. Hun understreker at det som regel ikke er soppinfeksjonen i seg selv som fører til alvorlig sykdom, men en blanding av flere diagnoser.

- Det er kombinasjonen av sykdomsbildet som er vanskelig, understreker Hesstvedt.

Aspergillus gir alvorlig lungeinfeksjon på toppen av covid. Coronaviruset har rammet hardt for personer i risikogruppa, som har andre sykdommer. Disse pasientene har også økt risiko for å få soppinfeksjon.

- Det er utfordrende å behandle de sykeste pasientene, som har flere diagnoser. Det krever mye diagnostikk og det er viktig å starte riktig behandling på riktig tid. Da må vi sikre at det faktisk er Aspergillus det er snakk om, og det kan være vanskelig å se på røntgen-bildene.

Samtidig understreker overlegen at pasientene kan bli helt bra med behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer