- Rammer folk flest

Dyrere bensin er unødvendig og urettferdig, mener NAF. Dette betyr statsbudsjettet for deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 10.30 i dag legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) fram revidert nasjonalbudsjett på en pressekonferanse.

Hele pressekonferansen ser du her.

Dyrere bensin og dyrere diesel er noe av det folk vil merke med det nye budsjettet. Regjeringen øker avgiften på diesel med 10 øre per liter og bensin med 5 øre per liter.

- Mange nordmenn er avhengig av bil, og dette vil ramme folk flest rett i lommeboka. Bensin- og dieselprisene er all-time high og en ytterligere økning burde være unødvendig, sier Håkon Glomsaker direktør for samfunnskontakt i NAF.

Avgiftsøkningen er i tråd med klimaforliket som i januar ble inngått mellom regjeringspartiene, Høyre, KrF og Venstre. Men der heter det at avgiftsøkningene først skal innføres neste år, mens regjeringen nå innfører økningen fra 1. juli.

Dette vil bety at norske bilister må betale ca 145 millioner kroner mer i avgifter for å bruke bilen resten av året, enn hva som først var planlagt.

Bedre for pendlere 

Er du blant dem som er avhengig av toget for å komme deg på jobb, går du forhåpentligvis bedre tider i møte.

URETTFERIDG: Høyrere priser på drivstoff rammer særlig distrikts-Norge,
URETTFERIDG: Høyrere priser på drivstoff rammer særlig distrikts-Norge, Vis mer

Regjeringen bevilger 100 millioner koner til oppgradering av Oslotunnelen. Mange av signalfeilene som har gitt innstillinger og forsinkelser i togtrafikken på Østlandet har oppstått i denne 30 år gamle tunnelen. Opprustningsarbeidet er allerde i gang.

Det er også bevilget 105 millioner kroner til fergjedrift.

«Arbeid til alle» er et slagord Ap ofte gjentar, men om du sliter med deg å få jobb taler ikke budsjettet til din fordel. Regjeringen kutter utgiftene til arbeidsmarkedstiltak med 85 millioner kroner.

Begrunnelsen er at det har vært en økt sysselsetting og lav arbeidsledighet de siste årene, men erkjenner at dette kommer til å flate ut framover.

Posten «diverse trygdeytelser» minskes også med 109 millioner kroner. Krisgspensjon og sjømannspensjon hører til denne kategorien.

Familievennlig 

Også innenfor hjemmet fire vegger, ønsker regjeringen å gjøre livet lettere for deg og meg. Bruker du au pair eller får hjelp til å vaske gulvet hjemme, vil Regjeringen nå gjøre det lettere å bruke hvit arbeidskraft.

Med å øke grensen for fritak for arbeidsgiveravgift for arbeid i hjemmet fra 50.000 kroner til 60.000 kroner, håper de flere vil organisere hverdagen sin på lovlig vis framover.

- Rammer folk flest

- Dette vil gjøre det lettere å få oversikt over arbeidsgiveransvar, skatte- og avgiftsregler som følger med å få hjelp i hjemmet til barnepass, vasking og annet, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

I tillegg vil regjeringen sponse familier som tar klimaendringene på alvor. For eksempel vil familier som kjøper pelletsovner få støtte til dette.

Prisen på å familiens minste i barnehage endres ikke, det gjør heller ikke nivået på kontantstøtten. Men fordi flere velger kontantstøtte enn tidligere, vil Regjeringens utgifter til kontantstøtte øke til 136 millioner kroner.


- Bytt bank

På pressekonferansen i formiddag uttrykte Kristin Halvorsen bekymring for folk under 35 år som har tatt opp skyhøye lån for å kjøpe seg bolig. Flere har lånt mer enn tre ganger høyere sin egen inntekt, påpeker hun. Finansministerens klare råd er at folk må bli flinkere til å bytte bank.

- Mange skifter bank sjeldnere enn de bytter ektefelle, sier hun.

Skjerper skattejakten

Regjeringen vil skjerpe kampen mot grove skatteunndragelser og vil øke rammene til skatteetaten med 60 millioner kroner.

For å avdekke skattekriminalitet og skjerpe arbeidet med å kontrollere utenlandske arbeidstakere i Norge mener regjeringen det er nødvendig med økte rammer for kontrollørene. 

-  En av regjeringens hovedsatsinger er bekjempelsen av økonomisk kriminalitet. En ser stadig tydeligere at det danner seg komplekse nettverk som driver organisert på flere områder samtidig, herunder skatte- og avgiftsnivået, sier finansminister Kristin Halvorsen, ifølge NTB.

<B>SPARE PENGER I VINTER</B>: Regjeringen sponser kjøp av pelletsovner.