Pandemien

Rammer gravide og spedbarn

Antallet dødfødsler og spontanaborter har økt med nesten 30 prosent, ifølge en ny undersøkelse.

NY UNDERSØKELSE: Pandemien har rammet gravide på en spesiell måte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NY UNDERSØKELSE: Pandemien har rammet gravide på en spesiell måte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt114 -1
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): Coronapandemien har hatt betydelig og negativ effekt på gravide og spedbarn, ifølge en svær undersøkelse gjort av det medisinske tidsskriftet Lancet.

Forskerne har gjennomgått data fra 40 studier i 17 land for å se på konsekvensene pandemien har hatt. Resultatene er alt annet enn oppløftene.

Flere dødfødsler

Antallet dødfødsler og spontanaborter har økt med nesten en tredel. Antallet ektopiske graviditeter - hvor det befruktede egget fester seg utenfor livmoren - er blitt seks ganger mer vanlig mellom januar 2020 og januar 2021. Ektopiske graviditeter kan være livstruende dersom de ikke blir behandlet.

Forskere ved St. George's University i London mener disse problemene skyldes mangel på tilgang til medisinsk behandling under pandemien. Sykehus er blitt overbelastet med coronapasienter, og noen kvinner kan ha vært motvillige til å oppsøke lege av frykt for å bli eksponert for viruset.

Ifølge seks av ti studier i undersøkelsen har også antallet gravide kvinner, som rapporterer at de sliter med depresjon, økt.

Studien fant ingen endring i antallet som ble født for tidlig.

- Dyptgripende effekter

- Det er klart fra studien vår at forstyrrelsen fra pandemien har ført til unngåelige dødsfall både blant mødre og spedbarn, særlig i lav- og middelinntektsland, sier professor Asma Khalil ved St. George's University i London til CNN.

TIDLIG: Trude Ravndal var en av de første som fikk corona i Norge. Video: Dagbladet TV. Programleder: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Hun oppfordrer derfor myndighetene til å prioritere barn- og mødrehelse.

Professor Denise Jamieson ved Emory University deltok ikke i studien, men hun beskriver funnene som bekymgringsfulle.

- Dette er overbevisende dokumentasjon på at effektene av pandemien går langt forbi effektene av en covid-infeksjon. Det viser at det er dyptgripende effekter på helsen til barn og mødre som kan vare langt forbi pandemien, sier hun til TV-kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer