Barneombudet bekymret

- Rammer hardest de som alt sliter

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for elevenes rettigheter når beredskapen på mange skoler nå økes fra gult til rødt nivå.

NYE TILTAK: Smitten øker blant unge i Oslo, derfor innfører kommunen nye strenge tiltak. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg bekymrer meg over at de tiltakene vi setter inn forsterker de utfordringene vi har i samfunnet fra før. De som allerede sliter med læring eller en vanskelig hjemmesituasjon, vil få dette forsterket nå. Det er et samfunnsansvar å sørge for at det ikke skjer.

Det sier barneombud Inga Bejer Engh til Dagbladet, i det en rekke skoler nå går til rødt smittevernnivå. Sist ut Oslos ungdomsskoler.

Siste løsning

Forrige uke advarte regjeringens ekspertgruppe mot konsekvensene av smitteverntiltak i skoler og barnehager. Barneombudet var en viktig stemme inn til utvalget.

Konklusjonen til gruppa er at det å stenge skolene skal være siste løsning. Andre deler av samfunnet må først innføre strengere tiltak for å skjerme barn og unge.

Når en går til det skrittet å innføre rødt nivå, er Engh opptatt av at det skal være for en avgrenset periode.

- Jeg er enig med ekspertgruppen i at det bare bør innføres i skolene for 14 dager av gangen. Det må presiseres og følges opp at dette skal være midlertidig. Etter 14 dager skal det tas en ny vurdering på om det er nødvendig å fortsette på rødt nivå, sier hun.

BEKYMRET: Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for konsekvensen av nye, strenge smittevernstiltak for barn og unge Foto: Gorm Kallestad / NTB
BEKYMRET: Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for konsekvensen av nye, strenge smittevernstiltak for barn og unge Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Hvorfor det?

- I det ligger det at å gå fra gult til rødt nivå innebærer en fare for at elevenes rett til utdanning begrenses. Vi kan ikke få en situasjon der vi blir værende på rødt nivå for å være føre var eller lengre enn det som er nødvendig, mener Engh.

Hun er også opptatt av at det må være gode planer for barn med særskilte behov og at kvaliteten på undervisningen også må opprettholdes, selv om en tilpasser seg smittevern. Ikke minst gjelder dette for den digitale undervisningen som mange nå får.

- Store forskjeller

- Ved nedstengningen i vår, var det store forskjeller mellom skolene på hvordan opplæringen og oppfølgingen var. Noen gikk rett over på digital undervisning med en gang, mens andre bare sendte ut oppgaver. Vi må få enda tydelige forventninger fra myndighetene til innholdet og kvaliteten på den digitale undervisningen, mener Engh.

Hun peker på at det ikke nytter å bare vise til læreplanene.

- Det må faktisk også gis opplæring som er egnet til at elevene kan nå målene i dem. Dessverre tror jeg en del elever ikke får det nå.

Hun vil ikke svare på om hun mener Oslo nå er for tidlig ute med å innføre rødt nivå i skolene, noe byrådsleder Raymond Johansen måtte svare for på gårsdagens pressekonferanse.

- Jeg vil ikke gå inn på den enkelte kommunens vurdering om å gå fra et nivå til et annet. Men det er viktig at en fortløpende vurderer om det er nødvendig. Fritidsaktiviteter må ikke være stengt lenger enn det som er strengt nødvendig. Hvis smittesituasjonen blir bedre, må man reversere tiltakene, sier Engh, og fortsetter:

- Det er viktig når du gjør inngrep som er så alvorlige som det er å frata ungdom viktige arenaer samtidig som de har mye hjemmeskole. Mange ungdommer mister nå sine viktigste arenaer for å være sammen med jevnaldrende, og det er jeg bekymret for konsekvensene av.

Dette er de nye tiltakene i Oslo

  • Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.
  • Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at treninger i for eksempel fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
  • Fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak på skoler med ungdomstrinn. Det innebærer blant annet at elevene deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom kohortene skal unngås. Begrensinger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene vurderes fra skole til skole.
  • Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.

Kilde: Oslo kommune

- Blir feil

At rødt nivå ikke automatisk betyr hjemmeundervisning, er også viktig for barneombudet. I kjempefylket Viken gjorde de blant annet et vedtak om å sende alle elevene hjem.

- Det blir feil. Rødt nivå er ikke det samme som at all undervisning skal skje ved digitalundervisning. Det har myndighetene vært veldig tydelige på nå, og vi må kunne forvente at det blir fulgt opp, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer