- Rammer sivile

Det er sivile, og ikke Slobodan Milosevic, som rammes av de internasjonale straffetiltakene mot Serbia, advarer de store norske hjelpeorganisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Folkehjelp krever nå at utenriksminister Thorbjørn Jagland står ved Arbeiderpartiets løfte i opposisjon og opphever sanksjonene mot Serbia.

- Sanksjonene strider mot sin hensikt, og vi krever dem opphevet. Mitt inntrykk er at Arbeiderpartiet støttet dette synet i opposisjon. Jeg håper de beholder det synet i regjering, sier generalsekretær Halle Jørn Hanssen i Norsk Folkehjelp.

Også generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp ber Jagland vurdere sanksjonene.

- Slik de nå fungerer, har de meget alvorlige konsekvenser for sivilbefolkningen uten at de politiske gevinstene er synlige, sier Sommerfeldt.

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Røde Kors vil foreløpig ikke ta standpunkt til om sanksjonene bør oppheves:

- Men vi utfordrer regjeringen til en diskusjon om sanksjoner som politisk virkemiddel, sier Mollekleiv.

I dag er det ett år siden Nato-bombene begynte å falle over Serbia, og Europa har fått et nytt flyktningmareritt. Serbia huser 700000 flyktninger fra krigene i Kroatia, Bosnia og nå sist Kosovo.

- Flyktningene lever under elendige kår, som bare blir verre på grunn av sanksjonene mot Serbia, sier Oddhild Günther, utenlandssjef i Flyktningerådet.