Rammer unge og friske voksne

Verdens helseorganisasjon slår global alarm. I Norge er smittevernet satt i høy beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verden har aldri sett maken til den influensalignende sykdommen som alt har spredt seg fra Mexico til USA.

Svineinfluensaen, som har fått betegnelsen A/H1N1, smitter ikke bare fra dyr til menneske men også fra menneske til menneske. Og den ser ut til å hovedsakelig ramme unge friske voksne, der andre influensatyper oftest rammer barn og eldre, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne influensatypen er aldri før oppdaget, verken hos svin eller mennesker. Fordi den har smittet til mennesker, ser den ut til å ha flere utbrudd samtidig, og fordi den rammer unge og friske mennesker, er det grunn til stor bekymring, fastslår WHO.

WHO-talsmann Gregory Hartl sier i dag at 62 personer har dødd av alvorlig lungebetennelse i forbindelse med svineinfluensa-utbruddet i Mexico. Hartl bekrefter at noen av disse dødsfallene skyldes et nytt virus.

WHO-leder Margaret Chan har avbrutt en reise hun er på i Washington og er på vei til hovedkvarteret i Geneve for å lede det videre arbeidet.

Kartlegges i Norge
I Norge er Folkehelseinstituttet i full beredskap. Allerede har nøkkelpersonell hatt flere møter for å koordinere beredskapen, og situasjonen overvåkes nøye.

Allerede i går sendte de ut varslingsmelding til alle norske helseforetak for å gjøre dem oppmerksomme på eventuelle pasienter som dukker opp med symptomer og som har vært i områdene hvor sykdommen har brutt ut.

- Det vi jobber mest med nå, er å kartlegge alt som er av informasjon om sykdommen. Denne informasjonen får vi fra mexikanske myndigheter og Verdens helseorganisasjon i USA. Vi vet ennå ikke helt hva det er, eller hvor lett den smitter mellom mennesker, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Full beredskap
Han sier utbruddet tas svært alvorlig på alle nivåer i Norge.

- Vi er godt forberedt, og gjør heller litt for mye nå, selv om vi ikke har full oversikt over sykdommen. Heller det enn å gjøre for lite, og oppdage at vi ikke tok den alvorlig nok, sier han.

Iversen sier han stusser over informasjonen fra WHO om at den nye influensaen i størst grad rammer unge og friske voksne.

- Jeg tror det er for tidlig å konkludere med dette. I et så stort og uoversiktlig land som Mexico, har de trolig bare oppdaget toppen. Det kan være tilfeldig at det er disse tilfellene de har fått inn, sier han.

Ikke pandemi ennå
Folkehelseinstituttet har ikke igangsatt tiltak på Gardermoen eller andre nasjonale innfartsårer fordi de ikke tror dette vil ha noen effekt.

Han sier inkubasjonstiden for influensa normalt er en til tre dager, men at man i dette tilfellet ber personer som har vært i utsatte områder så lenge som en uke tilbake, og føler seg syke, kontakte lege.

Han ber folk holde seg oppdatert, særlig de som er på reise eller skal på reise til de aktuelle områdene.

MIDT I FAREOMRÅDET: Den norske folkemusikkgruppa Majorstuen kan ikke gå ut av hotellet sitt i Mexico City. Foto: Andreas Ljones
MIDT I FAREOMRÅDET: Den norske folkemusikkgruppa Majorstuen kan ikke gå ut av hotellet sitt i Mexico City. Foto: Andreas Ljones Vis mer

- Vi vil komme med fortløpende informasjon på våre nettsider. Men vi har ikke trykket på pandemiknappen ennå, sier overlegen til Dagbladet.

Tomme skoler
Skolene er tomme. Fotballkamper spilles for tomme tribuner. Helsearbeidere får mennesker med sykdomssymptomer til å gå av busser og tog. På diskotek og nattklubber danser unge mexicanere med munnbind.

Dette er virkeligheten i den ellers så travle Mexico City med sine 20 millioner innbyggere.

Så langt viser medisinske tester at 20 personer har dødd av svineinfluensaen. 48 andre dødsfall knyttes også til epidemien som er brutt ut. Totalt kan 1004 mennesker være smittet. De har rapportert om symptomer som høy feber, tung hodepine og hoste.

Frykter pandemi
Verdens helseorganisasjon (WHO) sier de nå vurderer å advare mot en pandemi.

- Vi har å gjøre med et tilsynelatende nytt virus å gjøre, og det sprer seg fra menneske til menneske, sier Thomas Abraham, talsmann for WHO.

Smitte fra menneske til menneske er et viktig kriterie for at virus skal føre til et stort utrbudd.

Flere syke i USA
I USA er så langt åtte personer blitt smittet. Disse er nå friskmeldt. Det som imidlertid bekymrer det amerikanske folkehelseinstituttet, er at de ikke har klart å finne en fellesnevner eller noe som knytter de åtte sykdomstilfellene sammen. Det kan tyde på at viruset har gått via mange andre smittekilder først.

Dersom det stemmer kan mange ha blitt utsatt for smittefaren og det er for sent å stanse et epidemiutbrudd i USA, sier Richard Besser, sjef for det amerikanske folkehelseinstituttet til Los Angeles Times.

I New York opplyste helsemyndighetene i går at 75 elever ved Queens high school var blitt syke med influensaliknende symptomer. Disse blir nå testet for svineinfluensaen, ifølge Associated Press.

Ingen av amerikanerne som ble smittet av svineinfluensa hadde hatt kontakt med griser og hadde kun reist til Mexico nylig. Seks av sykdomstilfellene var i San Diego og omkringliggende områder. De to andre var i Guadeloupe i Texas.

BEKYMRET: Overlge Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.
Foto Knut Falch / SCANPIX
BEKYMRET: Overlge Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer