Rammes av bokbomben

Nok en gang har Erik Solheim klart å ramme sin nære venn og SV-leder Kristin Halvorsen. I går stengte hun seg inne på sitt kontor og nektet å kommentere Solheims bok. Seint i går kveld valgte hun imidlertid å komme med en mild kritikk av vennen og partikollegaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Halvorsen reagerer på at Solheim i boka har valgt å referere fra en fortrolig samtale med utenriksminister Knut Vollebæk:

- Jeg har alltid lagt vekt på aldri å referere fra slike samtaler, og jeg regner med at Erik selv tar opp dette med Vollebæk. Selv vil jeg presisere overfor regjeringen at det som blir sagt i slike samtaler holder vi tett om, sa Kristin Halvorsen til Dagbladet seint i går kveld.

Hater konflikter

Boka til Solheim, og Hanna Kvanmos drepende karakteristikker av Erik Solheim i Dagbladet i går, slo ned som en bombe i SV og river opp de interne partimotsetningene Halvorsen frykter som pesten.

Nå kan SV-leder Kristin Halvorsen på ny bli tvunget til å ta avstand fra sin nære venn Erik Solheim. Solheims saftige og til dels meget negative beskrivelser av blant andre partifellene Eilef Meland og Stein Ørnhøi har på ny tent Solheim-hatet i partiet og rammer partileder Halvorsen.

Oppgjør

I SV-kretser ser man med spenning på hva Kristin Halvorsen vil gjøre i denne saken. Og flere forventer at Halvorsen tar et oppgjør med Solheim.

Både før og etter rabalder-landsmøtet på Lillehammer tidligere i år, der Solheim fikk huden full for sin bombestøtte i Kosovo-krigen, har toneangivende kritikere i partiet ment at Kristin Halvorsen er i lomma på Erik Solheim. Det var også blant tingene som talte mot valget av Halvorsen som partileder for to år siden.

Glatter over

Valgforsker Anders Todal Jenssen setter ord på det mange SV-ere ikke ønsker å si offentlig:

- Solheim har satt partileder Kristin Halvorsen i en fryktelig klemme. Skal hun ta avstand fra Solheim og styre ham ut i det ytterste mørke, eller skal hun prøve å dysse ned situasjonen ved å glatte over. Den siste taktikken har hun valgt fram til nå, men ting kan tyde på at det ikke lenger er mulig, sier Todal Jenssen.

Stortingsrepresentant for SV, Hallgeir Langeland, svarer slik på spørsmål om SV-leder Kristin Halvorsen bør ta et oppgjør med Erik Solheim:

- Det får hun selv avgjøre. Men hvis jeg var leder av partiet og stortingsgruppa, ville jeg synes at det var svært problematisk å få min dagsorden så sterkt styrt av en person som er så mye borte fra Stortinget og gruppa, og som deltar så lite i oppfølgingen av partiets politikk. Da faller det desto mer arbeid på lederen og på resten av gruppa.

Ellers synes jeg at mange av dem i partiet som er angrepet i boka, fortjener bedre. Men når en går så langt i en Se og Hør-stil som Solheim her har gjort, vil vel tyngden i kritikken bli oppfattet deretter, sier Langeland.

Ikke overrasket

- Jeg har ikke lest boka, og jeg har ikke noe hast med å gjøre det heller, sier en av SVs såkalte museumsvoktere og krasseste kritikere av Erik Solheim, Hans Ebbing fra Bergen.

Ebbing er ikke overrasket over innholdet i Solheims bok fordi «jeg har iakttatt dette fra første stund», som han sier.

- Nå har Solheim løpt lina ut. Ingen seriøs politiker kan ha tillit til ham lenger, sier Ebbing som synes at partileder Kristin Halvorsen bør overta Solheims plass i utenrikskomiteen.

Ryker ut

Erik Solheims bok har skapt så høye bølger i partiet at han risikerer å ryke ut fra Stortinget ved neste valg. Nå står Solheim som nummer to etter Kristin Halvorsen på Oslo-lista. Selv frykter ikke Solheim for sin renominasjon. Han mener oppstusset vil legge seg så snart folk har lest hele boka, og ikke bare de løsrevne sitatene. Men dette mener ikke hans partifeller.

En sentral kilde i SV-miljøet sier til Dagbladet:

- Han er på svært tynn is i Oslo SV nå. Jeg skjønner ikke hvem som skal stå opp for Erik etter dette.

Liker ikke

Lederen i Oslo SV, Hans Petter Aas, som har til vane å uttale seg ytterst forsiktig, legger heller ikke skjul på misnøyen.

- Jeg har ikke lest boka, men det er klart at jeg ikke liker den formen han tydeligvis har lagt seg på. Personkarakteristikker av denne typen kunne vi vært spart for, sier Aas.

Lederen i Sosialistisk Ungdom er temmelig klar.

- Vi trenger noen som kan følge opp partiets politikk. Det viser Solheim gang på gang at han ikke er i stand til, understreker Moe.

PRESSET: Kristin Halvorsen forsøkte i går å rømme unna aller spørsmål om Erik Solheim og hans omstridte bok.