Rammes av egen streik

Fredag tar forhandlingsleder Anders Folkestad flygelederne ut i streik. Dermed blir han selv et offer for streikeopptrappingen. Når all flytrafikk stopper opp, vil AFs streikegeneral være en av mange som ikke kommer seg hjem med helgeflyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke avbestilt flybillettene ennå, men jeg regner med å måtte komme meg til Vestlandet med et annet transportmiddel enn fly, sier Folkestad som er ukependler mellom Oslo og Ålesund. Jeg kan ta motorsykkelen over fjellet, spøker han.

Nå er streikelederen mest opptatt av å komme til forhandlingsbordet igjen. Derfor rasler han ekstra kraftig med streikevåpenet.
Full stans i flytrafikken og større problemer ved sykehusene vil neppe gå upåaktet hen - verken hos arbeidsgiver eller i regjeringen.

Han avviser spekulasjoner om at flygelederne er tatt ut i streik for å få en snarlig løsning på konflikten gjennom tvungen lønnsnemnd.

- Flygelederne er en av våre kjernegrupper. Det er ingen grunn til å la være bruke disse i en kollektiv arbeidskamp, sier Folkestad.

Ti millioner

Med den varslede opptrappingen vil i alt 11000 medlemmer i AF være i streik.

Godt inne i streikeuke nummer to merkes dette på organisasjonens streikekasse. Minst ti millioner kroner i uka koster det å ha så mange medlemmer i streik.

- Konfliktfondet vårt er stort, og vi planlegger nye opptrappinger i neste uke dersom det ikke kommer en løsning, sier Folkestad. Han legger ikke skjul på at sykehusene står laglig til i neste opptrappingsfase.

Oppklaringsmøte

Ifølge Folkestad har det hittil ikke vært kontakt mellom partene i konflikten. AF hadde kun et møte med Riksmeklingsmannen for å få en forklaring på trykkfeilene som hadde lurt seg inn i forslaget i sluttfasen av meklingen.

- Arbeidsgiverne (KS) var også til stede på møtet, men det har ikke foregått forhandlinger. Derimot ble det en del nyttige oppklaringer, sier Folkestad til Dagbladet.

Liv og helse

Det er på sykehusene at streiken blant AF-medlemmene først kan føre til fare for liv og helse. Men Statens helsetilsyn mener likevel at det ikke foreligger noen umiddelbar fare for liv og helse. Tilsynet er likevel mer bekymret nå enn tidligere.

Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad følger situasjonen med argusøyne. Men foreløpig er det ikke kommet signaler pm at regjeringen vil gripe inn med tvungen lønnsnemnd.